Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Central Florida
    Posts
    84

    Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Seems like the past month I have been getting spearatic no flow readings and reading some of the posts on the Jandy SWG it seems a possible flow sensor but I don't want to replace till I'm sure. But hear is my question I'm getting flow reading, cell resting and cell reversing all on at the same time, is this possible? Also how long is the cell reversing period for and when does this happen for it seems as though it reverses when the pump comes on? Thanks

    Do fault codes show up on the outside display? Not seeing any.
    Is it normal to have the flow, cell reversing and cell resting all on at the same time?
    18k free form IG w/spa (4 jets), Paramount in floor cleaning system, Starite system 3 filter, Jandy 2hp ePump, Sta-Rite SR400LP Maxi-therm propane heater, Jandy aquapure/apurem 1400 SWCG, Jandy automation PS4 w/PDA, IntelliBrite 120v 5-G LED pool & spa lights, 2" piping and (3)4x12 (5)4x10 Fafco Sunsaver Solar Panels.

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Central Florida
    Posts
    84

    Re: Jandy AquaPure 700. Possible Issue.

    Any ideas on this?
    Flow, cell resting and cell reversing lights are all on and have been this way for a couple weeks now. Also chlorine levels have been running high even though I have set the Aquapure down to 5%, somethings not right if levels are not coming down when set to lower production.
    No codes show up. Could it be the flow sensor??? Thanks.
    18k free form IG w/spa (4 jets), Paramount in floor cleaning system, Starite system 3 filter, Jandy 2hp ePump, Sta-Rite SR400LP Maxi-therm propane heater, Jandy aquapure/apurem 1400 SWCG, Jandy automation PS4 w/PDA, IntelliBrite 120v 5-G LED pool & spa lights, 2" piping and (3)4x12 (5)4x10 Fafco Sunsaver Solar Panels.

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,887

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    If your FC level is too high, I doubt there is any problem with the flow sensor. Flow sensor problems almost always result in FC level too low problems.

    I don't know what your water temperature is, but if it is fairly cold I would expect the FC level to be quite high, even with the output set fairly low. When the water is cold the FC level will only fall very slowly. Even 1% output is often enough for very cold water (assuming that your SWG still works when the water is cold, many turn off at a water temperature around 50 to 55 degrees).
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Central Florida
    Posts
    84

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Thanks Jason. Water temp is 67 and i just set the production down to 5% last week.
    What about the 3 light on the aquapure staying on???
    18k free form IG w/spa (4 jets), Paramount in floor cleaning system, Starite system 3 filter, Jandy 2hp ePump, Sta-Rite SR400LP Maxi-therm propane heater, Jandy aquapure/apurem 1400 SWCG, Jandy automation PS4 w/PDA, IntelliBrite 120v 5-G LED pool & spa lights, 2" piping and (3)4x12 (5)4x10 Fafco Sunsaver Solar Panels.

  5. Back To Top    #5
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,887

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    I am not familiar enough with the AquaPure light patterns to say what that pattern might mean or if it is normal or not.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  6. Back To Top    #6

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,384

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Cell reversing acts just like it does in the forward direction. In other words, if you have your production set for 5%, then the cell will run in reverse for 5% of the reverse segment and be resting for the remaining 95% of the seg. Does that make sense?

    You may not get the cl dropping off quickly in the winter as you would in the summer. So a drop in Cl may be from a problem that has been happening for a while, You maybe getting enough sporadic use from the unit, and you may not even see the Cl drop off.

    If you don't want to replace the flow sensor unless you know if it is the problem, then wait until your flow light won't come on at all. Sadly, if performance is spotty now, it (the sensor)will go out eventually. That has been the way these thing have been acting for a while now. Hopefully, the better, more reliable sensors are out there now for replacement.
    Factory Warranty Station for:
    Jandy, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Central Florida
    Posts
    84

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Thanks PC.
    No it does not make sense, I guess I don't understand the unit operation. I had the aquapure set for 50% before I reduced it down to 5%, CL levels have come down, so I'm thinking that the cold temp we saw these past couple weeks might have helped keep the levels high, Right?
    So in cell reversing it is still producing CL? I thought the cell reversing was to clean the cell.
    What about the 3 lights remaining on is that normal? Flow, cell reversing and cell resting lights.
    Could the flow sensor be bad even if there are no codes showing up?
    18k free form IG w/spa (4 jets), Paramount in floor cleaning system, Starite system 3 filter, Jandy 2hp ePump, Sta-Rite SR400LP Maxi-therm propane heater, Jandy aquapure/apurem 1400 SWCG, Jandy automation PS4 w/PDA, IntelliBrite 120v 5-G LED pool & spa lights, 2" piping and (3)4x12 (5)4x10 Fafco Sunsaver Solar Panels.

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Suwanee, GA
    Posts
    527

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Yes, the 3 lights you mentioned is normal, I have seen all three illuminated on my 1400. I would think 5% is normal if not high for this time of year, but your water is much warmer than mine now.
    Gary
    21k gal SW, IG Gunite PebbleSheen, 1HP Jandy, Jandy 340 filter, Polaris 280, 17' fiberglass slide w/ 2HP pump.

  9. Back To Top    #9

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,384

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Quote Originally Posted by towney
    Thanks PC.
    No it does not make sense, I guess I don't understand the unit operation. I had the aquapure set for 50% before I reduced it down to 5%, CL levels have come down, so I'm thinking that the cold temp we saw these past couple weeks might have helped keep the levels high, Right?
    Yes. Cold temps in general (winter).
    So in cell reversing it is still producing CL?
    No.
    I thought the cell reversing was to clean the cell.
    It is
    What about the 3 lights remaining on is that normal? Flow, cell reversing and cell resting lights.
    Yes, as long as you loose two lights within 3 hours.
    Could the flow sensor be bad even if there are no codes showing up?
    Absolutely, I've had only a "no flow" display before, and it was the sensor.
    Factory Warranty Station for:
    Jandy, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    874

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    i'm going to jump in here

    Quote Originally Posted by Pool Clown
    Quote Originally Posted by towney
    Thanks PC.
    No it does not make sense, I guess I don't understand the unit operation. I had the aquapure set for 50% before I reduced it down to 5%, CL levels have come down, so I'm thinking that the cold temp we saw these past couple weeks might have helped keep the levels high, Right?
    Yes. Cold temps in general (winter).
    So in cell reversing it is still producing CL?
    No.
    The correct answer is yes, it still produces chlorine. What happens when the polarity reverses is the direction of ion migration will change to opposite. But because both of your plates are coated with catalyst, they are both able to produce chlorine. Now if you were to reverse polarity on the non-reverse polarity cell, it wouldn't produce any chlorine. That's why reverse polarity cells are more expensive, they require double the amount of coated plates, whereas in non-reverse polarity cathode is made out of bare titanium. The only situation where you would see chlorine not being produced in reverse mode (apart from controller failure) is when the plates are worn out more on one side. But then it wouldn't clean itself properly anyway, because cleaning and manufacturing chlorine are two sides of the same process. Here is a general article on electrolysis for those who are interested:

    http://www.talktalk.co.uk/reference/enc ... 31622.html

    I thought the cell reversing was to clean the cell.
    It is
    What about the 3 lights remaining on is that normal? Flow, cell reversing and cell resting lights.
    Yes, as long as you loose two lights within 3 hours.
    Could the flow sensor be bad even if there are no codes showing up?
    Absolutely, I've had only a "no flow" display before, and it was the sensor.

  11. Back To Top    #11

    In the Industry
    Pool Clown's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Silicon Valley, CA
    Posts
    1,384

    Re: Jandy AquaPure 700 issue. Need your help.

    Thank you for the correction. It pays to proof read!
    Factory Warranty Station for:
    Jandy, Pentair, Sta-Rite, Raypak, Polaris,
    and Paramount pool cleaning systems.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •