Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

  1. Back To Top    #1

    EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    Hello TFP!

    I need your help. We've had our pool for over a year, and have had few issues with the controls!

    Currently, we're experiencing a couple issues :

    1.) The filter pump light will turn on, as scheduled (or even manually)- but the intelliflow motor will not. The intelliflow motor needs to be manually turned on and set to speed 1, 2 or 3 in order for the pool to run.

    2.) Unrelated to the above, the remote continues to show a sync issue - and is continuing to ask us to download or upload.

    We have no idea how to resolve. Please help! Thank you in advance.
    Attached Images Attached Images
    ..................................
    Houston Metro Area (Katy)
    15-17K, inground free form pool with spa and spillway
    Main pump : 4 x 160 pentair var speed
    feature pump : 1hp pentair whisperflo. pentair cartridge 520sqft

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Sugar Land , TX
    Posts
    446

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    Taken From POOLCLOWNS post. Give this a try.

    It sounds like your controller lost the wireless address.

    Try this:
    At the outdoor control
    1.press menu
    2.press down button, scroll to settings.
    3.Press right button to select.
    4.Press up button, scroll to "Wireless Address"
    5.Press right button to select.
    "Address Wireless scanning" will display, Then "Sending Address" will display.
    6.Now repeat steps 1-5 with the handheld wireless controller, "Address Found" will display
    7.Press menu button on control panel 3 times to return to main screen.
    8500 gallon IG Pebble Sheen with Spa. 3hp Pentair VS Intelliflo ( pool ), 3/4 hp WhisperFlo ( water feature ),Pentair Racer, 400K Pentair heater, Pentair 500sqft Cartridge filter, EasyTouch 8, Stenner 45mp2 15gallon wired to ET8

  3. Back To Top    #3

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    Thank you - that appears to have fixed the remote issue. Now all I need to figure out is why the filter pump lights red and the control panel shows pool but the pump is not turning on (except manually).

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,327

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    New,

    1. With the Serial cable from the ET to the pump is attached, does the pump display read something like "Display Not Active"?

    2. Push the reset button on the ET's main panel and see if anything happens.

    3. Go into the menu and select "Settings" then "Intelliflo" then "Pump #1"

    4. Make sure the pump type is correct

    5. What is the pump speed displayed?

    6. What is the Status displayed?

    Thanks,

    Jim R
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  5. Back To Top    #5

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by Jimrahbe View Post
    New,

    1. With the Serial cable from the ET to the pump is attached, does the pump display read something like "Display Not Active"?

    2. Push the reset button on the ET's main panel and see if anything happens.

    3. Go into the menu and select "Settings" then "Intelliflo" then "Pump #1"

    4. Make sure the pump type is correct

    5. What is the pump speed displayed?

    6. What is the Status displayed?

    Thanks,

    Jim R
    Setting / Pump 1 and 2 say NONE for pump type

    The actual pump says 0 RPM ... has the correct time ... and says Running Schedule

    I just went in an added VS as pump type and now the motor shows the Display Not Active message.
    ..................................
    Houston Metro Area (Katy)
    15-17K, inground free form pool with spa and spillway
    Main pump : 4 x 160 pentair var speed
    feature pump : 1hp pentair whisperflo. pentair cartridge 520sqft

  6. Back To Top    #6

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    So it appears now, I need to understand how to program the pump settings. I have a 1-8 option for Pump #1, and need to know how many I should program and at what RPM. Also, same appears to go for Priming. There is nothing under priming either, and it needs to know time and speed.

    I'll certainly try to google this, but really do appreciate your help. I briefly set pump 1 (1/8) to 1000 RPM's and the pump did auto turn on, but quickly shut off.
    ..................................
    Houston Metro Area (Katy)
    15-17K, inground free form pool with spa and spillway
    Main pump : 4 x 160 pentair var speed
    feature pump : 1hp pentair whisperflo. pentair cartridge 520sqft

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,327

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    New,

    The speeds you set up are based upon your needs... but I can try to point you in the right direction..

    When you are in the speeds menu you can see the 1/8 with the 1 flashing.. Below that it should say the circuit such as "Pool". Meaning that your pump will run at 1,200 RPM when in the pool mode, if told to run by the schedule or if you manually push the pump filter button.

    When you push the up button you will move to 2/8 with the 2 flashing.. you need to set a speed for next circuit such as "Spa".

    You would do this for as many of the 1/8 to 8/8 options that you want to use.

    Sounds to me like you lost all your programming??? Not sure why that would be???

    It might be easier to contact the tech who originally programmed your system, but if interested we could give it a try...

    How many speeds did you have before and what were they used for..

    I would have to assume...

    1. At least one speed for your pool for circulation
    2. Another one for the pool for increased skimming action
    3. At least one for the Spa.
    4. Water feature speed unless they are all on the single speed "feature pump"
    5. ?????

    Look in the menu under "schedules" and see if your schedules are gone also?

    I know you have Pentair remotes, but do you also have ScreenLogic2? ScreenLogic allows you to program and view your ET setting using you PC, tablet or phone, and makes programming much easier.

    Thanks,

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Sugar Land , TX
    Posts
    446

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    This should help if you do not have already

    Pentair - EasyTouch Control Systems

    second one down under manuals
    8500 gallon IG Pebble Sheen with Spa. 3hp Pentair VS Intelliflo ( pool ), 3/4 hp WhisperFlo ( water feature ),Pentair Racer, 400K Pentair heater, Pentair 500sqft Cartridge filter, EasyTouch 8, Stenner 45mp2 15gallon wired to ET8

  9. Back To Top    #9
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,327

    Re: EasyTouch 8 / Intelliflo VS not working

    rhp,

    I have never found any of Pentair's manuals to be an enjoyable reading...

    Most of the time you stumble around and finally figure out how to do something and then go back to the manual and say.. "That is what they meant".... sigh!!!

    I suspect their manuals are written by engineers that already knows how it works, so the manuals make sense to them. The hard part is having a manual make sense to the user without an automation or pool background.

    One of the reasons I like ScreenLogic so much is it gives you a programming view that ties a number of items together on the same page, where the manual discuses them as separate items.

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •