Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Liquidator check valve issue.....

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Milford, CT
    Posts
    325

    Liquidator check valve issue.....

    Just setup my LQ (as per the LQ install thread) but figured Id ask this question separately.

    I have a sort of unique install.........my filter is about 10' away and about 4' below where the LQ is installed (inside my shed). Without the inlet side check valve in line, I get a flow reading of about 3.5, which I believe is good enough. However, I installed the inlet side check valve (about 12" away from the LQ itself, per the manual), and not only did it cut down my flow to about 2, but this morning I caught it at NO flow........turned the pump on and there was water coming in the inlet, but not much (restricted by the check valve? i dunno) and there was no water flowing out. Removed the check valve, and everything was back to normal.

    I did notice without the check valve on the inlet side, the hose "goes dry" after the pump is shut down. Is there any harm in this? It fills right back up once the pump is started, so I didnt seem to have a priming problem.

    If the check valve really should be installed, any tips on getting this all to work? Can I move the check valve closer to the filter and maybe have better luck?

    Thanks in advance.

    -Chris
    22K IG vinyl, .5HP Northstar pump, S244T filter, AutoPilot Digital w/SC-48 cell

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    8,619
    Chris,

    Have you tried blowing through the check valve just to see how it performs? I can't help but think you may have a bad valve.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Milford, CT
    Posts
    325
    Will try that today, it was raining this AM and I was in a rush so I just pulled the check valve out of the system to see what effect it had.
    22K IG vinyl, .5HP Northstar pump, S244T filter, AutoPilot Digital w/SC-48 cell

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •