Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 8 of 8

Thread: MiniMax NT help

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rogers, Arkansas (NW AR)
    Posts
    10

    MiniMax NT help

    The LED display on my heater is telling me the water temp. is "HI" not allowing the heater to kick on. According to the manual, this should only occur when the water temp. is higher than 114. The water temp. can't be more than 81. The manual doesn't address what could be causing this to happen. Any advice?
    21 x 41 Oval Pacific Pool built in 2005; In-ground; Vinyl; 3'/shallow, 8.5'/deep; 29,200 Gallons; Jandy 1HP FloPro; Pentair Triton II TR-100 Sand Filter; Zodiac LRZ 250 Heater; Circupool SI45 SWG; Baracuda G-3 Cleaner

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Coastalish 'down easter'
    Posts
    4,160

    Re: MiniMax NT help

    Hi again

    I would suspect that the 'thermistor' is bad - what does the display tell you the temp is? (Bad ones usually default to ~ 126*)

    Alternately, the Hi Limit switch may be fried.

    Have you run the pool for a couple of years with tri-chlor pucks?
    Luv& Luk
    -Ted

    Having done construction and service for 4 pool companies in 4 states starting in 1988, what I know about pools could fill a couple of books - what I don't know could fill a couple of libraries :-D

    POOL SCHOOL, TF Testkits, Jason's Pool Calculator, CYA vs. cl chart, (Just a few DARNED handy links!)

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Re: MiniMax NT help

    If its not the sensor its self its mostlikely the termistor.

    If the heater fires and runs for a minute then kicks off due to high heat, its the thermistor. (a simple thermostat like in your car) its just not opening and the manifold temp is getting too high.

    If it gets a high temp error and never fires the sensor is bad.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rogers, Arkansas (NW AR)
    Posts
    10

    Re: MiniMax NT help

    waste,
    I just joined and you're stuck helping me with all my problems!
    All the display says is "HI". It doesn't give me a temperature reading.

    tgramm,
    The heater won't fire at all, I assume because of the "HI" temp. reading. What sensor are you referring to?
    21 x 41 Oval Pacific Pool built in 2005; In-ground; Vinyl; 3'/shallow, 8.5'/deep; 29,200 Gallons; Jandy 1HP FloPro; Pentair Triton II TR-100 Sand Filter; Zodiac LRZ 250 Heater; Circupool SI45 SWG; Baracuda G-3 Cleaner

  5. Back To Top    #5

    In the Industry

    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    29

    Re: MiniMax NT help

    Quote Originally Posted by saltyarkansas
    waste,
    I just joined and you're stuck helping me with all my problems!
    All the display says is "HI". It doesn't give me a temperature reading.

    tgramm,
    The heater won't fire at all, I assume because of the "HI" temp. reading. What sensor are you referring to?
    You should get a HI led after the "boot" and then an E02 error once it has tried to fire. But it will never get to the point of tuning on gas.

    High limit thermostate is on the heaters' inlet/outlet manifold.
    http://www.pentairpool.com/pdfs/MiniMaxNTOM.pdf
    Page 33, Item 16

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rogers, Arkansas (NW AR)
    Posts
    10

    Re: MiniMax NT help

    Thanks, tgramm! I just pulled the side panel off and the thermostat looks very simple to replace. I'll try it and let you know what happens.

    btw, I'm not getting any error codes at all; never have. That's one of the reasons I've been so confused by this.
    21 x 41 Oval Pacific Pool built in 2005; In-ground; Vinyl; 3'/shallow, 8.5'/deep; 29,200 Gallons; Jandy 1HP FloPro; Pentair Triton II TR-100 Sand Filter; Zodiac LRZ 250 Heater; Circupool SI45 SWG; Baracuda G-3 Cleaner

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Rogers, Arkansas (NW AR)
    Posts
    10

    Re: MiniMax NT help

    I finally got the folks at Pentair to tell me the problem was most likely the thermistor. (Previously, all they would say is that I needed to contact their local authorized service center.) I replaced the thermistor this morning and all is well!

    Thanks for all the helpful advice!
    21 x 41 Oval Pacific Pool built in 2005; In-ground; Vinyl; 3'/shallow, 8.5'/deep; 29,200 Gallons; Jandy 1HP FloPro; Pentair Triton II TR-100 Sand Filter; Zodiac LRZ 250 Heater; Circupool SI45 SWG; Baracuda G-3 Cleaner

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    brighton,mi
    Posts
    3

    Re: MiniMax NT help

    Hello .... Not sure if this is the correct area to post this question ...new to the site.

    I have a min max heater digital display 250 / . I had the blower motor go bad . Replaced it and the heater will not start correctly and run for about 10 minutes or so . The water temp seems luke warm coming into the pool . I inspected the flow valve and replaced it . I also replaced the HIGH limit temp sensor 150 degree and the low limit 115 and the thermo probe . The heater runs then I get an e02 code . It cools down and restarts itself . What I noticed is the fan motor is extremely hot . So I suspect a bad connection or the wrong voltage from the digital board ? any ideas what could cause the motor to get this hot ?. I have also opened up both sides of the heat exchanger to make sure it is not blocked . The high temp limit is because the fan motor is getting hot ?

    Any help is appreciated

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •