Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 13 of 13

Thread: CYA not showing up!!!

  1. Back To Top    #1
    Whendee81's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Tickfaw, La.
    Posts
    17

    CYA not showing up!!!

    So this year we basically almost totally drained our pool and refilled. I started adding CYA so that I could start slamming (added 5lbs) last week like Thurs.When I test for CYA it's not showing up at all!!! Idk what's going on! My ph level was high (it was pink) over 8 so I today added Muratic Acid to lower to 7.6
    there is 0 FC And 0 CC
    Any suggestions????
    Any help is appreciated

    24' round, vinyl, sand pump

    PH- was over 8 added acid to lower to 7.6
    TA- 220
    CH- 10
    FC-0
    CC-0
    CYA- ???? Should be 40-50 since I added 5lbs!
    24' Round Above Ground (Vinyl), Hi-Flo 48 frame Pump, and a big Sand Filter!

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,870

    Re: CYA not showing up!!!

    What volume did you have set for your pool in pool math when you calculated that you needed to add five pounds?
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  3. Back To Top    #3


    TFP Guide

    domct203's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    CT
    Posts
    3,896

    Re: CYA not showing up!!!

    How did you add the CYA? Did you use the 'sock method'?
    Dom - TFP Guide
    Intex 18' X 48" Ultra Frame AGP 6700 gallons | Two Intex CS8110 SWG's | Hayward Pro Series 21" Sandfilter | Hayward 1.5HP Power Flo Matrix pump | Hayward Thru-wall Skimmer | Wanda the Whale | 72 sq ft of Sungrabber Solar Panels with Hayward GLC-2P-A | Taylor K2006 Test Kit, Sample Sizer & Speed Stir | Click Here To Become a TFP Supporter!

  4. Back To Top    #4
    Whendee81's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Tickfaw, La.
    Posts
    17

    Re: CYA not showing up!!!

    Volume of pool water 15,200 of water
    yes i used the sock method.
    24' Round Above Ground (Vinyl), Hi-Flo 48 frame Pump, and a big Sand Filter!

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Monterrey, NL, Mexico
    Posts
    492

    Re: CYA not showing up!!!

    How old are your test reagents?


    7,500 gal Rectangular, Easytouch 8, Air+water temp sensors, Screenlogic2, IC40, intellibright5g color12v, Intelli pH, SD 70 filter w/Zeolit, Magicstream Laminars, waterfall. Raised Monolithic concrete lined with glass beads.

    In Sunny Monterrey,Mx!

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,870

    Re: CYA not showing up!!!

    CYA regent is pretty stable.

    That 5 pounds should have added 40ppm.

    I know you said this is mostly new water.
    Have you added any chlorine yet?
    I would add 10ppm of FC and then test the FC and CC after about 15 minutes and report back.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  7. Back To Top    #7
    Whendee81's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Tickfaw, La.
    Posts
    17

    Re: CYA not showing up!!!

    I have added chlorine. Sunday I did and today my reading is zero.
    24' Round Above Ground (Vinyl), Hi-Flo 48 frame Pump, and a big Sand Filter!

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,870

    Re: CYA not showing up!!!

    And what were the FC and CC readings after you added chlorine?

    Are you aware that you are supposed to be adding chlorine everyday?
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  9. Back To Top    #9
    Whendee81's Avatar
    Join Date
    May 2016
    Location
    Tickfaw, La.
    Posts
    17

    Re: CYA not showing up!!!

    Yes, but I didn't start slamming yet because of the cya not showing up. What would you guys do at this point?
    24' Round Above Ground (Vinyl), Hi-Flo 48 frame Pump, and a big Sand Filter!

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Arab, Alabama
    Posts
    422

    Re: CYA not showing up!!!

    Can you explain exactly how you are testing your CYA? Step by step please...you are using the k2006 or the tf-100, correct?

  11. Back To Top    #11
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,870

    Re: CYA not showing up!!!

    Also, add 10ppm of FC and test the FC and CC after 10-15 minutes and report back.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Phoenix
    Posts
    500

    Re: CYA not showing up!!!

    Did you back wash your pool anytime after adding the CYA? If you did, that could have washed it out since it can get trapped in the filter until it fully dissolves?
    16,000 gallon in-ground pebble tec pool. Hayward SP3400VSP Eco-Star Pump, Pentair Triton 2 TR-100 sand filter, A&A 5-port in-floor pool cleaner, Pentair Intellibrite 5g color changing pool light, Polaris 965iQ Robotic Pool Cleaner, OG Pool Math Subscriber and most importantly a Taylor K-2006C test kit.
    Test Kits Compared
    | SLAM | Chlorine / CYA Chart |

  13. Back To Top    #13

    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Arab, Alabama
    Posts
    422

    Re: CYA not showing up!!!

    Quote Originally Posted by spinPHD View Post
    Did you back wash your pool anytime after adding the CYA? If you did, that could have washed it out since it can get trapped in the filter until it fully dissolves?
    Very good post...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •