Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 15 of 15

Thread: Where is all my salt going?

  1. Back To Top    #1

    Where is all my salt going?

    I just installed an Circupool RJ60 SWCG. I've dumped 400 lbs of Morton Pool Salt into my pool. 320 lbs 2 days ago and 80 lbs last night. I have salt strips that are telling me I have around 700 ppm of salt yesterday and today.

    Has it not dissolved yet.

    I've been vacuuming a bunch of algae to waste but have been giving the salt 20 hours plus to devolve prior to doing so.

    Ideas/advice
    Cincinnati OH, 20K Vinyl IG rect. 16x36, Hayward Super II pump with Hayward 60 GPM sand filter, Hayward H150 heater, space age blue solar cover, one skimmer and one deep end drain, two returns, makeshift fountain on one return for aeration. TF100 test kit.

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    24,974

    Re: Where is all my salt going?

    I find when adding a lot of salt at once that it takes 48 hours for it to fully dissolve and mix in. Some brushing will help speed it along.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  3. Back To Top    #3

    Re: Where is all my salt going?

    In that case do you think there's a chance I just vacuumed it all to waste :$

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,877

    Re: Where is all my salt going?

    I would be more suspect of the test strips not working correctly. I prefer the Taylor drop based salt test.

    Really with algae in the pool, you should have skipped the salt and the SWG and followed the SLAM process. Once that was done, then add the salt and start the SWG.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    24,974

    Re: Where is all my salt going?

    Are you using the AquaRite salt strips? Are they old? Did you follow the directions completely? Inch of water, wait for yellow, all that?
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  6. Back To Top    #6

    Re: Where is all my salt going?

    Quote Originally Posted by pooldv View Post
    Are you using the AquaRite salt strips? Are they old? Did you follow the directions completely? Inch of water, wait for yellow, all that?
    Yeah the test strips I have are the 1 inch and dip one end in. I was soaking the entire strip

    Got my salt going. I see a cloudiness in the water coming out of the cell when it is running, so everything seems good. The current readout is negative. Is that normal?
    Cincinnati OH, 20K Vinyl IG rect. 16x36, Hayward Super II pump with Hayward 60 GPM sand filter, Hayward H150 heater, space age blue solar cover, one skimmer and one deep end drain, two returns, makeshift fountain on one return for aeration. TF100 test kit.

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    24,974

    Re: Where is all my salt going?

    Hey, good news. Don't know about negative current.
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  8. Back To Top    #8
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,877

    Re: Where is all my salt going?

    The polarity switches, so every other time it turns on is likely negative.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  9. Back To Top    #9

    Re: Where is all my salt going?

    Quote Originally Posted by jblizzle View Post
    The polarity switches, so every other time it turns on is likely negative.
    I've seen nothing but negative current sense I started running it and that has been multiple on offs. After having the salinity right and the other chems balanced I've had the generator on all day for the first time and the pool is getting greener and there is no FC in the pool.

    Think I wired something wrong?

    The water coming out of the cell is definitely cloudy when the generator on. I took that as a sign that it was properly working.
    Cincinnati OH, 20K Vinyl IG rect. 16x36, Hayward Super II pump with Hayward 60 GPM sand filter, Hayward H150 heater, space age blue solar cover, one skimmer and one deep end drain, two returns, makeshift fountain on one return for aeration. TF100 test kit.

  10. Back To Top    #10

    Re: Where is all my salt going?

    OK disregard the comment about the current always reading negative. I just went out and checked again and it is now reading positive current around 4.3 Amps. The water temp is around 64F.

    I had a ton of algae when I opened the pool. I vacuumed most of it to waste. Vacuum, brush, vacuum, brush. The pool was actually looking pretty good outside of cloudiness.

    I will say, with the amount of algae that was in the pool then there is no doubt that there is still algae that the chlorine is fighting. In fact the skimmer has not been brushed out and still has viable algae.

    With how over sized the SWCG is that I bought is for my pool, RJ60 (60000 Gallon) capable of 3.1 lbs/day of chlorine for a 20000 gallon pool, I thought I could slam the pool with the generator to clear out any remaining algae.

    Maybe this was a bad assumption?
    Cincinnati OH, 20K Vinyl IG rect. 16x36, Hayward Super II pump with Hayward 60 GPM sand filter, Hayward H150 heater, space age blue solar cover, one skimmer and one deep end drain, two returns, makeshift fountain on one return for aeration. TF100 test kit.

  11. Back To Top    #11
    tucsontico's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    227

    Re: Where is all my salt going?

    Your SWG will not produce enough chlorine to properly execute a SLAM. In fact, it is recommended to shut off your SWG during the SLAM process. A couple of additional thoughts: 1) The salt test strips you're using may not read correctly with cold water. 2) Some (not sure about the Circupool) SWGs simply shut off when the temp gets too low. (usually below 60F). 3) Your SWG may not be producing chlorine at its optimum rate due to cold water.
    19,500 gal, 16' x 38' PebbleTec IG Pool, Built 4/2013; Pentair IntelliFlo VS 3050 3 HP Pump, Pentair Intellichlor IC40 SWG, Pentair IntellipH, Pentair 520 sq ft/150 GPM Cartridge Filter, A&A In-Floor Cleaner, Dolphin Nautilus Plus Robot (aka "Robbie"), Pentair EasyTouch Power Panel w/ Quick Touch 4 Remote Control, Autelis WiFi controller, Clear 12 mil Solar Cover on Presto SS Reel, Taylor K-2006 Test Kit.

  12. Back To Top    #12

    Re: Where is all my salt going?

    Will the algae always eat the chlorine faster then the SWCG can produce it?
    Cincinnati OH, 20K Vinyl IG rect. 16x36, Hayward Super II pump with Hayward 60 GPM sand filter, Hayward H150 heater, space age blue solar cover, one skimmer and one deep end drain, two returns, makeshift fountain on one return for aeration. TF100 test kit.

  13. Back To Top    #13
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    40,877

    Re: Where is all my salt going?

    When the algae is established, basically yes.

    There are constantly algae spores introduced to the pool. When the water is clean and clear, the algae is killed off right away as part of the 2-4ppm FC loss each day. Once they are growing and reproducing, the SWG is not going to keep up.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  14. Back To Top    #14

    Re: Where is all my salt going?

    Thanks for the help. I've turned the generator off and will be heading out for some bleach this evening. Kinda bummed, but I should no better than to doubt the TFP guidance and it clearly says open with regular old liquid bleach. The website/forum and you guys have never stirred me wrong sense I bought this house/pool.

    Thanks for all your help.
    Cincinnati OH, 20K Vinyl IG rect. 16x36, Hayward Super II pump with Hayward 60 GPM sand filter, Hayward H150 heater, space age blue solar cover, one skimmer and one deep end drain, two returns, makeshift fountain on one return for aeration. TF100 test kit.

  15. Back To Top    #15

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    The Woodlands, TX
    Posts
    167

    Re: Where is all my salt going?

    Yup, time to SLAM.

    FWIW, I have never had a cloudy discharge of water when my SWG is running.
    8,000 gallon in-ground gunnite geometric. Wet Edge Satin Matrix. Triple overflow water feature.
    Hayward - TCell 15 SWG; TriStar VS Main Pump; SwimClear 425 Cartridge Filter; ProLogic 4 Automation, SuperII Water Feature Pump; Polaris 280 w/ Booster
    Link to my Build

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •