Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: Spa Losing Water when Pump Off

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    El Paso, TX
    Posts
    42

    Spa Losing Water when Pump Off

    As the title suggests, my raised spa is losing water whenever the pump isn't running. The level drops to jets but never gets lower than the jets.

    Of note the water loss occurs more rapidly when the Spa Suction Valve is left slightly open. But even when fully closed off the spa will still lose water.

    Is this a Valve issue or something totally different?

    Thanks in advance.


    Plaster, 2 HP WhisperFlo Pump, DE Filter

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,277

    Re: Spa Losing Water when Pump Off

    Chelsea,

    Most pools with raised spas have a check valve to prevent what is happening to you.

    I suspect the check valve is broken or has something in it that is keeping the valve from shutting.

    Post a couple of pics of your equipment pad and that might help us help you...

    Thanks for posting,

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    El Paso, TX
    Posts
    42

    Re: Spa Losing Water when Pump Off

    Here is the picture as requested:




    Plaster, 2 HP WhisperFlo Pump, DE Filter

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,277

    Re: Spa Losing Water when Pump Off

    Is that a check valve hiding behind the blue ball or does it have a handle on it??

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Feb 2017
    Location
    El Paso, TX
    Posts
    42

    Re: Spa Losing Water when Pump Off

    Here is a close up of it. It is on the return side of the plumbing.




    Plaster, 2 HP WhisperFlo Pump, DE Filter

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,277

    Re: Spa Losing Water when Pump Off

    Looks like a check valve to me..

    Open it up and inspect it. If it looks ok, lube it up and give it another shot.

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •