Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Zero Suction

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Miami/Florida
    Posts
    4

    Zero Suction

    Have fine water flow on main drain, as soon as I open skimmer/vacuum line, the flow disappears completely. Regular pool service and others I've called can't find a problem - no leaks, no clogs, etc. Have closed main, turned off pump and with suction line open, can run water through it and into pool continuously. All seem baffled. What are we missing?

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,248

    Re: Zero Suction

    K,

    Welcome to TFP... A Great resource for all your pool questions...

    Well for sure that does not sound right. How about a picture of your equipment pad showing us the piping and valves associated with the input to your pump.

    Also.. Is this a new pool, if not, about how old is it? Has it worked before and suddenly quit working?

    When you say Skimmer/Vacuum line, do you mean you have a Skimmer and a separate Vacuum line? Or do you mean that you connect your vacuum to the suction port under the skimmer basket?

    When you look under you skimmer basket, there are two holes/ports. Are both ports open or is one of them plugged.

    What you say makes no sense, so I'm just looking for more facts that might point us in the right direction..

    Thanks for posting,

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    24,974

    Re: Zero Suction

    Sounds like there is a suction leak on that line. More here, Pool School - Suction Side Air Leaks
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Miami/Florida
    Posts
    4

    Re: Zero Suction

    Pool built in 1994. Everything working fine until a couple weeks ago - had to change diaphragm on barracuda - after I took vacuum out and did that, flow stopped.
    Have not been able to prime since. Water flows fine with main drain open. As soon as I turn valve for vacuum even slightly open, flow stop.

    ** Says I do not have permission to load pictures

  5. Back To Top    #5
    Mod Squad pooldv's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    DFW, TX
    Posts
    24,974

    Re: Zero Suction

    There is limited space for uploading pics, maybe they are too big? To get more space for pics and other benefits go here, CLICK HERE to Become a TroubleFreePool.com Supporter!!
    Or
    You can upload pics to Photobucket or another pic host, copy the IMG code and paste it into your post so that the images can be viewed in your thread. More here, Posting Photo's Tutorial
    TFP Moderator
    If TFP helped you or saved you money - Become a TFP Supporter! <--Click here
    2012 build and pics, 20k gal gunite, black onyx pebblesheen, OK flagstone, IntellifoVS, cart filter w/Pleatco, IC40 SWG, Solartouch, 5 12'x4' solar panels, HP50HA heat pump, 8mil solar cover, borates, TF-100 test kit, SONOS, Doheny's Discovery Robot, hot tub on bleach

  6. Back To Top    #6
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,248

    Re: Zero Suction

    K,

    How does everything work with the cleaner disconnected?

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Miami/Florida
    Posts
    4

    Re: Zero Suction

    Still no go with cleaner disconnected.

    - - - Updated - - -

    Pics : Pool1 — imgbb.com Pool2 — imgbb.com

  8. Back To Top    #8

    Re: Zero Suction

    The picture shows 3 suction lines. Which line is the vacuum line?

    If you have all three lines open, does the pump run with full prime?

    If you have only the skimmer and main drain open, does the pump run with full prime?

    The valve on the left is missing the grease port fitting. Those can break off and cause an air leak.

    Try rigging a garden hose into the vacuum port and pushing water into the pump. You just need a few fittings.

    Make sure that the vacuum line valve is open when using hose pressure.
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Mar 2017
    Location
    Miami/Florida
    Posts
    4

    Re: Zero Suction

    Quote Originally Posted by JamesW View Post
    The picture shows 3 suction lines. Which line is the vacuum line?

    If you have all three lines open, does the pump run with full prime?

    If you have only the skimmer and main drain open, does the pump run with full prime?

    The valve on the left is missing the grease port fitting. Those can break off and cause an air leak.

    Try rigging a garden hose into the vacuum port and pushing water into the pump. You just need a few fittings.

    Make sure that the vacuum line valve is open when using hose pressure.
    Vacuum is middle line. With valves turned as in picture, water is flowing (main open, vacuum and skimmer closed = no suction).
    As soon as I even slightly open valve to suction, all flow immediately stops , not even a trickle slow down - no main flow, no skimmer suction, no vacuum.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •