Help Please !!!

ttomp

Member
Jul 22, 2010
20
Gonzales, LA
I am a new pool owner and I have a problem. I have something whiteish in color, kinda looks like cotton balls pulled apart that settles out in the bottom. When I vaccum or brush it they go away but then settle back out after a while. I use the Pool Frog system right now (but I am getting rid of it) and the other day when I did the algaecide it went away but the next day when I shocked it came back. It starting formimg before I ever put any algaecide in the pool also. Please help as I cannot find anything on this site or the net that sounds like this. Thanks !!!

PH 7.5
CL 3.0
CYA 30-50
TA 100-120
CH 30
(using test strips)
 

waste

TFP Expert
LifeTime Supporter
Mar 29, 2007
4,160
Coastalish 'down easter'
Welcome to TFP!

Kind of sounds like water mold, but I'm not 100% on that :oops: . The strips are notoriously inaccurate on cya (as well as the other parameters) - so you may well have a LOT more or a LOT less.

I'd suggest getting a good drop based kit (there is a kit comparison article in Pool School)!

In the mean time, try bumping the chlorine level up to 5+ and see if the issue subsides.
 

ttomp

Member
Jul 22, 2010
20
Gonzales, LA
I think the CYA is pretty close because the pool store tested it about a week ago and it was showing 25 so I added a little stabilizer. So i feel like I am OK there. I sure hope it is not white water mold because it looks like it is a PAIN to get rid of. If anyone has any ideas on getting rid of it please tell me. Most post I have read on it say it is slimy and there are white flakes on the top of the water. What I have is not slimy and I have no flakes. I guess it could still be though. Thanks !!!!