Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 6 of 6

Thread: TA test does not turn red (or any other color)

  1. Back To Top    #1
    coog61's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Richmond, TX
    Posts
    82

    TA test does not turn red (or any other color)

    Using my TF Test kit for the first time. For the TA test, followed directions: water 25 ml, added two drops of R-0007 (mix), add 5 drops of R-0008 (mix) [water turns green] and then R-0009 one drop at a time (mixing between each). However, the water never changes from green. Test from PS and another kit shows the TA at ~80.

    I am cleaning the tip between drop of the ..09. Also the drops seem very small (approx. half the size of typical droplets).

    Any ideas? Do I need to mix for 20 sec between drops like for the CH test?
    17,500 Gallon, SWG 33' x 21' freeform w/ Sunstone Cobalt Plaster. Attached 6 X 6 Spa raised 12" w/ 6 Jets with Moss Rock Spillover. 25' Moss Rock Waterfall. Pentair Intelliflo VS-3050 for Pool, 2 HP Whisperflo for Waterfall, Pentair Clean & Clear Cartridge 320, Pentair 400K BTU Max-E-Therm heater, Pentair Intellichor, Pentair EasyTouch 4P, Pentair Legend Platinum Cleaner w/ 3/4 hp pump, autofill system, nat gas fire pit. BBB convert

    http://www.troublefreepool.com/new-tx-pool-t17907.html

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Cupertino, CA
    Posts
    1,966

    Re: TA test does not turn red (or any other color)

    The R-0009 drops ought to be about the same size as for any other reagent. If the drops are small you probably have the static buildup problem. Wipe the tip with a damp cloth between each drop (decrease the frequency if experience shows the drops are okay that way). If you still get really small drops, it's conceivable you have a defective tip.

    The R-0009 works in a second or two, mixing time is not the problem.
    --paulr
    BBB "Intermediate Swimmer"
    IG plaster pool 18.5K gal, Hayward Pro-Grid DE filter, 3/4 HP Hydramax II; Polaris 380, 3/4 HP booster
    AG spa 325 gal, probably Sundance of some kind
    Water testing instructions on one page

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    May 2007
    Location
    Montreal Canada
    Posts
    326

    Re: TA test does not turn red (or any other color)

    If you mix say 3 drops of R-0008 and 3 drops of R-0009 together (no water), are you getting a red color?

  4. Back To Top    #4
    coog61's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Richmond, TX
    Posts
    82

    Re: TA test does not turn red (or any other color)

    Quote Originally Posted by CaOCl2
    If you mix say 3 drops of R-0008 and 3 drops of R-0009 together (no water), are you getting a red color?
    yes, its red
    17,500 Gallon, SWG 33' x 21' freeform w/ Sunstone Cobalt Plaster. Attached 6 X 6 Spa raised 12" w/ 6 Jets with Moss Rock Spillover. 25' Moss Rock Waterfall. Pentair Intelliflo VS-3050 for Pool, 2 HP Whisperflo for Waterfall, Pentair Clean & Clear Cartridge 320, Pentair 400K BTU Max-E-Therm heater, Pentair Intellichor, Pentair EasyTouch 4P, Pentair Legend Platinum Cleaner w/ 3/4 hp pump, autofill system, nat gas fire pit. BBB convert

    http://www.troublefreepool.com/new-tx-pool-t17907.html

  5. Back To Top    #5
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,887

    Re: TA test does not turn red (or any other color)

    This really sounds like the static buildup problem that PaulR mentioned causing you to not add enough titrant. Try doing the test again, wiping the dropper tip with a damp tissue at the start and after every three or four drops.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  6. Back To Top    #6
    coog61's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Richmond, TX
    Posts
    82

    Re: TA test does not turn red (or any other color)

    Yes, the static build up was the issue. Thanks.
    17,500 Gallon, SWG 33' x 21' freeform w/ Sunstone Cobalt Plaster. Attached 6 X 6 Spa raised 12" w/ 6 Jets with Moss Rock Spillover. 25' Moss Rock Waterfall. Pentair Intelliflo VS-3050 for Pool, 2 HP Whisperflo for Waterfall, Pentair Clean & Clear Cartridge 320, Pentair 400K BTU Max-E-Therm heater, Pentair Intellichor, Pentair EasyTouch 4P, Pentair Legend Platinum Cleaner w/ 3/4 hp pump, autofill system, nat gas fire pit. BBB convert

    http://www.troublefreepool.com/new-tx-pool-t17907.html

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •