Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: intelliflo i1 Priming Failure

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2014
    Location
    missouri
    Posts
    29

    intelliflo i1 Priming Failure

    Need some help on my new I1. Only been running for a week now. was installed over the winter and pool was opened last week. Pump ran fine and seemed to follow the schedules. Went out of town and came back to 0 RPM. tried to reset and then keep receiving a "Priming Failure" alarm with number B70021. plenty of water is flowing through. Shut it down fully cleaned basket (which was not dirty) and filters (since I just opened). however, given i follow TFP, my pool was fairly clean when opened and spotless on day 2.

    Interestingly, when i try to start the pump in preset 2, the pump will prime and run and I can adjust the RPM. however, from there when it hits its next schedule point, it goes to 0 RPM. when i try to start during that schedule, I get a Priming Failure code.

    I have it scheduled as follows:

    6:01 am - 11 at 2000
    11:01 am - 10 pm 2600
    10:01 - 2: 00am 3200
    2:01 - 6:00 am 3200 (if pressure cleaner is scheduled otherwise disabled)
    2:01 - 11:00 am at 2000 (if pressure cleaner is not scheduled and using robot)

    my pressure cleaner is on its last leg and I use it while out of town since I dont want to leave the robot unattended.

    any help would be much appreciated.

    thanks
    17k gallons, IG pebble, cartridge; TF-100 test kit

  2. Back To Top    #2
    Patrick_B's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Midland TX
    Posts
    14,999

    Re: intelliflo i1 Priming Failure

    I dont know why it would prime in one schedule and not another. You may have to contact Pentair on this one.
    TFP Moderator
    Essential Links:
    ABC's Of Pool Chemistry, Test Kits, SLAM Your Pool
    28K Gal IG FreeForm, CLI Quartz, Pentair 36"SF & VS Pump, Dolphin M5, Rheem

  3. Back To Top    #3
    CJadamec's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Quaker Hill, CT
    Posts
    2,192

    Re: intelliflo i1 Priming Failure

    Is it sucking air in from the skimmer when it runs at full speed for priming?
    Check your water level make sure its where it should be.

    Adjust the priming speed down to around 2200rpm if you don't have any problems with loosing prime. My superflo will suck air from the skimmer even when the water is to the top of the skimmer if I let the pump run at full speed. I never exceed 2600rpm on my pump.
    Chuck-
    15x30 AG, Pentair Superflo VS, 19" sand filter, TF-100 test kit
    Aqua Comfort ACT750 heat pump / 6x20 ground mount solar panel / DIY automation

    Photos of 2016 Build, Inside Your Breaker Panel, Free Copy of 2017 NEC code
    TFP is AD Free and is funded solely by member support click here to help

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2014
    Location
    missouri
    Posts
    29

    Re: intelliflo i1 Priming Failure

    thanks everyone. talked to Pentair and our local pool service company who installed the pump. since I have a flooded system (meaning my pump sits below grade to the pool by a good 6' or so), priming is generally not an issue for me. in this situation, it is possible that the pump cannot sense a pressure difference (since it is basically already primed) and thus thinks it is not primed. Pentair suggested lowering the priming sensitivity to 3 and the RPMs to 3000. the pool contractor turned off priming altogether and the system is now running fine. Cycled through all the schedules yesterday and last night.
    17k gallons, IG pebble, cartridge; TF-100 test kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •