pump humming

kkagan13

New member
Jun 14, 2010
4
I am hoping that someone here can help me. My hayward 1.5hp pump has been working fine for the last month. Today I went to turn it on and all it wants to do is hum. I checked the plugs, breakers, unplugged to reset and moved the control to recirculate instead of filter (thinking it may be stuck). All it does is hum/buzz. Called hayward and spent 20 mins on hold. Called my local pool dealer and they suggested replacing the pump thinking it was a bearing issue. Any suggestions? I really don't want to spend about $350. TIA
 

kkagan13

New member
Jun 14, 2010
4
Sorry to ask, but my female brain is learning as I go. Where can I get one and is there an online instruction manual for replacing it? I am pretty handy, so I am willing to give it a try.
 

Bama Rambler

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jun 22, 2009
23,062
SouthWest Alabama
First thing I'd do is pull the back cover off the pump (turn off breaker first) and take something and try to turn the shaft. Every once in a while we'll hear where the pump sticks for some reason or other and turning the shaft will get it going again. In fact that happened to mine once.
 

Sparkmaster

In The Industry
Aug 2, 2008
110
Conway SC
Bama Rambler said:
First thing I'd do is pull the back cover off the pump (turn off breaker first) and take something and try to turn the shaft. Every once in a while we'll hear where the pump sticks for some reason or other and turning the shaft will get it going again. In fact that happened to mine once.
If it starts working after you do this, I would buy some Non conductive lubricant which is available at home depot electrical section and turn off breaker again and open cover and spray some around the bearings and shaft..
 

Other Threads of Interest