Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: DE Filter Questions

  1. Back To Top    #1
    tagprod's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Tomball, Texas
    Posts
    489

    DE Filter Questions

    Well I was helping a friend out this week. He has a newer Hayward DE filter. It was filthy so I sprayed it down with a hose and got all the gunk of. The pressure gauge was reading 35-40. After cleaning off the filter (but before adding any DE) it was still reading 35-40. The water flow and suction in to the skimmer is greatly reduced. There's a valve to go to recirculate and water flow is great when it's in that position but when I go back to running water through the filter the water flow is very weak. He's got algae and I think we need better water circulation to help combat it. Any ideas? When I add the DE is it going to make that much of a difference to the filter pressure?
    Brian
    20K IG Gunite w/ raised 7ft spillover spa. 1.5 HP Hayward Northstar pump 425 sq ft Hayward cartridge filter, Colorlogic lights AquaRite SWG AquaLogic PS-8 control
    1hp pump for sheer descent

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Coastalish 'down easter'
    Posts
    4,160
    Brian, those grids need to be cleaned before adding more DE!!! When you hosed the grids, did you get all the gunk out of the middle, or just hit the outside? I imagine that you did a thorough hosing, when you finished rinsing them you probably noticed that the water was draining out of them slowly and the fabric was bowed out at the bottom, full of water. You need to soak them in a mixture of powdered automatic dishwasher detergent and water - be sure that the entire assembly gets soaked (if the only basin you have will only soak 1/2 the unit - soak it for a few hours and turn it over so the other 1/2 gets soaked too. Once you've done that- dump the mix, rinse the grids and soak them again, this time in a ~ 1: 10 muriatic acid (31% muriatic acid) to water mix for another 3 - 5 hours and rinse them again. At this point you should see the water flowing out of the grids freely Now your ready to reinstall them in the filter and you should be all set to go!

    Please take a look at the DE sticky for use and care for a DE filter
    Luv& Luk
    -Ted

    Having done construction and service for 4 pool companies in 4 states starting in 1988, what I know about pools could fill a couple of books - what I don't know could fill a couple of libraries :-D

    POOL SCHOOL, TF Testkits, Jason's Pool Calculator, CYA vs. cl chart, (Just a few DARNED handy links!)

  3. Back To Top    #3
    tagprod's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Tomball, Texas
    Posts
    489
    I cleaned the filter by taking all the grids out and hosing them down thoroughly. If I didn't know better I'd think something was wrong with the gauge. The only concern I have is that the flow is minimal.
    Brian
    20K IG Gunite w/ raised 7ft spillover spa. 1.5 HP Hayward Northstar pump 425 sq ft Hayward cartridge filter, Colorlogic lights AquaRite SWG AquaLogic PS-8 control
    1hp pump for sheer descent

  4. Back To Top    #4
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,887
    As waste said, you need to soak them in powdered automatic dishwasher detergent and then muriatic acid. Just follow the directions in his post.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  5. Back To Top    #5
    tagprod's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Tomball, Texas
    Posts
    489
    I had my doubts about this. I hosed each one off individually and they looked fine, but I soaked them in automatic dishwashing soap. I even bout a big trash can so I could submerge the whole thing. I'll be danged if it didn't work like a charm. Pressure dropped from 38PSI to about 24. (I'm not convinced the pressure isn't actually a little lower but that's what the gauge read) It was running very quiet and smooth. Flow from the returns was much better. Thanks Waste!!!!
    Brian
    20K IG Gunite w/ raised 7ft spillover spa. 1.5 HP Hayward Northstar pump 425 sq ft Hayward cartridge filter, Colorlogic lights AquaRite SWG AquaLogic PS-8 control
    1hp pump for sheer descent

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •