Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Pump acting strangely

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    La Quinta, CA
    Posts
    21

    Pump acting strangely

    When my pool pump comes on in the morning it works fine for about an hour. Pump sends water thru the chlorine generator to the spa which then spa outflows into pool as normal. Then for some reason it pumps just enough water into the spa for only a trickle of water to drop into the pool. If I use the in-house remote to turn the pump off then on again the pump will restart and send the correct volume of water to the spa for anywhere from 30 minutes to 3 hours or so. Then the water coming into the spa slows down again to a trickle. The pump is running at the same RPM whether lots of water is coming out of the spa and in to the pool or just a trickle. The filter basket on the pump is clean...I can see thru the plexi glass top that water is coming into the filter basket at a good volume...the pump is running at normal RPM but again hardly any water is flowing out of the spa and into the pool. The large main filter was recently cleaned, my pool cleaner moves around in the pool as usual l, but my chlorine production is down because very little of the water that comes out of my IC40 chlorine generator is getting into the spa and then into the pool. Any ideas?

  2. Back To Top    #2

    TFP Guide

    In the Industry

    Join Date
    Apr 2015
    Location
    tucson, arizona
    Posts
    1,311

    Re: Pump acting strangely

    What is the pressure on the filter when it is running properly and what is it when the trickle starts?

  3. Back To Top    #3

    Re: Pump acting strangely

    Maybe the automated valves are pulling from the spa or sending water to the pool returns.

    Either condition will reduce overflow into pool.
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    La Quinta, CA
    Posts
    21

    Re: Pump acting strangely

    - - - Updated - - -

    OK...here is an update. I reset the pump from 2000 rpm to 3000 rpm about three hours ago. Water is now pouring out of the spa and into the pool. There have been no pump stoppages. I will let it run at 3K for a couple more hours to build up chlorine then reset the pump speed back to 2K and see what happens.

  5. Back To Top    #5

    Re: Pump acting strangely

    How are the valves set?
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    La Quinta, CA
    Posts
    21

    Re: Pump acting strangely

    Quote Originally Posted by kadavis View Post
    What is the pressure on the filter when it is running properly and what is it when the trickle starts?
    The PSI is 10 and shows the same when water is spilling out of the spa and when the water is just trickling out

    - - - Updated - - -

    Same as when everything was OK...nothing was changed on the valves.

    - - - Updated - - -

    Quote Originally Posted by JamesW View Post
    How are the valves set?
    Same as when everything was OK...nothing was changed on the valves.

  7. Back To Top    #7

    Re: Pump acting strangely

    Can you post pictures of the valves?
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •