Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Anyone with a Triton II T60 - A favor

  1. Back To Top    #1

    Anyone with a Triton II T60 - A favor

    I was hoping someone here can help me clear up an issue I am having with my Triton II T-60 sand filter.

    I am not getting sand into my pool when it is running in filter mode but I am losing some sand when I backwash.

    I am looking at the owners manual and it shows that if I am losing sand when backwashing its due to a missing or broken "air strainer":

    Sand loss to waste 3. Air strainer is damaged or missing. Replace damage components.


    The parts list shows a air relief strainer (mesh) and a spacer as follows: Part #8 150035 Strainer ECL/TR and part #35 154612 Spacer air vent strainer 4½ in. TR50/60


    Supposedly under the closure cap.

    Could someone who has this filter (don't know if age has anything to do with it - mine was built pre-91) please take a look the next time you have the top off? I want to make sure I am running this filter correctly and not missing any parts. I worked hard to get the whole setup refurbished and back up and running after years of neglect and a year of not being attended to.

    Thanks in advance.
    13,100 gal (?) IG Plaster Pool, Rectangular (30 feet long, 11 feet wide at 3 feet deep shallow end, 14 feet wide at 6 feet deep end.)
    Pentair Challenger 1hp 2 speed hardwired pump
    Triton II T60 sand filter
    P153 Intermatic digital timer control
    8 gal Liquidator with 3/8" upgrade

  2. Back To Top    #2
    spishex's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Hillsborough, NC
    Posts
    1,375

    Re: Anyone with a Triton II T60 - A favor

    It's common to lose sand when backwashing for a while after you change the sand. You probably just added a bit too much. There's nothing stopping the sand from leaving the filter on backwash except the weight of the sand itself, so if the bed is a little high it will wash out.

  3. Back To Top    #3

    Re: Anyone with a Triton II T60 - A favor

    Quote Originally Posted by spishex
    It's common to lose sand when backwashing for a while after you change the sand. You probably just added a bit too much. There's nothing stopping the sand from leaving the filter on backwash except the weight of the sand itself, so if the bed is a little high it will wash out.

    Thank you! I guess I won't worry as much now.
    13,100 gal (?) IG Plaster Pool, Rectangular (30 feet long, 11 feet wide at 3 feet deep shallow end, 14 feet wide at 6 feet deep end.)
    Pentair Challenger 1hp 2 speed hardwired pump
    Triton II T60 sand filter
    P153 Intermatic digital timer control
    8 gal Liquidator with 3/8" upgrade

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •