Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Sand saltwater filter pump reads low salt

  1. Back To Top    #1

    Sand saltwater filter pump reads low salt

    I have had everything tested and the water is good, I cleaned both of the cells and it's still saying low salt. This pump worked great all last year with no issues. Any help would be awesome!

  2. Back To Top    #2
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: Sand saltwater filter pump reads low salt

    Welcome to tfp, Christylaroo

    What is your salt reading?
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  3. Back To Top    #3

    Re: Sand saltwater filter pump reads low salt

    I don't have a reading on the pump, it's an intex but I had the water tested and they told me that all of the levels are good.

  4. Back To Top    #4
    Mod Squad jblizzle's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    37,389

    Re: Sand saltwater filter pump reads low salt

    Welcome to TFP!!!

    Telling us the "levels are good" is not very helpful ... especially since our recommended levels are different that many pool stores.

    Get the water tested again and get the actual numbers ... or much better yet, get one of the Recommended Test Kits and add the salt test.
    Jason, TFP Moderator
    18k IG pebblesheen pool, Hayward ProLogic P4 w/ T-15 SWG, Pentair 1HP 2-speed Superflo, Hayward 6020 DE filter
    500 sqft Heliocol solar panels, ThePoolCleaner, TF-100 test kit w/ SpeedStir
    Pool School + Test Kit + PoolMath = A TROUBLE FREE POOL
    If you found TFP helpful and we saved you money ... Become a TFP Supporter!

  5. Back To Top    #5

    Re: Sand saltwater filter pump reads low salt

    Ok the salt level is 3300

  6. Back To Top    #6
    linen's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Twin Cities, MN
    Posts
    8,649

    Re: Sand saltwater filter pump reads low salt

    What is your water temp? Low water temps might cause the error.
    TFP Expert who uses Pool School and my TF100 test kit along with PoolMath for my: Round 11K gallon AGP with deep end, 20" sand filter, Matrix 1hp 2spd, 6 2ftX20ft solar panels (and solar cover!), Intex SWCG (copper bars disconnected) and a Rubadub hot tub (chlorine). The SLAM process is not finished until: 1. CC < 0.5 ppm, 2. An OCLT < 1.0 ppm and, 3. The water is crystal clear.

  7. Back To Top    #7
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,879

    Re: Sand saltwater filter pump reads low salt

    Take a look at the metal plates inside the SWG cell. If they have any white chalky deposits on them they need to be cleaned. Plates that need to be cleaned will cause a low salt error.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •