Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Jandy aquapure SWCG help

  1. Back To Top    #1

    Jandy aquapure SWCG help

    Hello there,
    Newbie here, any help greatly appreciated. Getting an service error code of 172 and 185 on Jandy aquapure 1400 swcg. Everything has worked fine for about 2yrs until now. From what get its some kind of flow error according to Jandy manual. I have cleaned cell and sensor to no avail.
    Any suggestions?

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    May 2008
    Location
    NE Florida
    Posts
    51

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    Sounds like you may be needing a new trisensor (flow meter) you can call tech services to discuss. They usually tell you to clean the flow meter water contacts with a green 3m pad and also to use diluted acid, although I forget the concentration. I've been through a few of them, along with other components. I'm suspicious that lightning surges don't due these units any favors.
    22K gallon free form pebble tec pool, non screened, surrounded by 3, 100+ year old Live Oaks (pure misery for 3 months every spring) elevated non heated spa, jandy cl340 filter, Pentair Inteliflo 3hp pump, Jandy 1400 swg, infloor cleaning system which has had all outlets removed due to uselessness of system with the organic load the pool carries and now low rp

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Suwanee, GA
    Posts
    527

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    Just a few days ago my aquapure was showing a 123 service code, which I think means clean the cell or check for DC wiring problems. My PB came out visually checked the cell (no problems) and ended replaced the main circuit board in the aquapure on the spot. No more problems.
    Gary
    21k gal SW, IG Gunite PebbleSheen, 1HP Jandy, Jandy 340 filter, Polaris 280, 17' fiberglass slide w/ 2HP pump.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    May 2008
    Location
    NE Florida
    Posts
    51

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    I know there were some problems with the front board about a year or two ago when they first took over the Clormatic line. I'm not sure that they were giving off the error codes in the 170's and 180's. I'd call your service people or try the Jandy help line, maybe they can give you some insight.
    22K gallon free form pebble tec pool, non screened, surrounded by 3, 100+ year old Live Oaks (pure misery for 3 months every spring) elevated non heated spa, jandy cl340 filter, Pentair Inteliflo 3hp pump, Jandy 1400 swg, infloor cleaning system which has had all outlets removed due to uselessness of system with the organic load the pool carries and now low rp

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Cleburne, TX
    Posts
    7

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    Thanks for the post. We have had the same problem with Jandy Aquapure 1400 and tried everything the manual suggested and still got the 123 code. Decided to look at the circuit boards and found two blackened diodes on the board. Ordered a new part for $98 and will let you know if this fixes our problem. We would have never checked the circuit board without your posted information. Thanks again!
    7,000 gallon, in-ground, aggregate finish, screen-enclosed, Hayward CX-900 cartridge filter, 1 HP pump, Melbourne, Florida

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Riverside County, CA
    Posts
    1

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    Another Newbie here! I too am pretty much having the same problems (jandy aquapure 1400). It just started end of last week. Service light went up w/ code 172. So I cleaned the cell ( had alot of buildup) put it back on and another service code 181 popped up. So I went to the local Leslies to ask questions & tested the water told me to call jandy and also that I needed conditioner. Then I added the conditioner 8 lbs(21,000 gal pool). Called Jandy and they said it ment the same thing. So I took the flow sensor off cleaned it with scratch pad put it back together and nothing!!!! Today the add salt light went on. Whats next??? Is there another way to fix this or do I have to come out the pocket $200???
    21000 IG Gunite Plaster, 18'' raised spa, Jandy Cartridge, 1 HP Jandy pump, Jandy AquaPure 1400 SWG, Hayward Navigator

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    May 2008
    Location
    NE Florida
    Posts
    51

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    If you determine that you indeed need a new trisensor, shop around on line, you should find it cheaper than $200. Also you'll see them on ebay. I think A1Poolparts has the Clormatic III sensor for around $140. It is the same as the Jandy aquapure sensor but for some reason it sells for less. I put one in mine and it works well. If you have cover off your electrical box for the Aquapure, you'll notice the circuit boards have Chlormatic III printed on them. Jandy just puts their name on the new box and sensor. Altough Jandy did redesign the cell now to include the sensor in a port in the cell. Makes the plumbing job easier.
    22K gallon free form pebble tec pool, non screened, surrounded by 3, 100+ year old Live Oaks (pure misery for 3 months every spring) elevated non heated spa, jandy cl340 filter, Pentair Inteliflo 3hp pump, Jandy 1400 swg, infloor cleaning system which has had all outlets removed due to uselessness of system with the organic load the pool carries and now low rp

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Ft Lauderdale, Florida
    Posts
    1,455

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    Jandy bought the Chlormatic salt system a few years back. Didn't make any changes other than aesthetics and labels.

    If you're able to find Chlormatic parts, they are probably old inventory, which should still work well.

    Good call keastman.
    Sean Assam - Sean@teamhorner.com
    National Accounts and Commercial Products Manager
    AquaCal Heat Pumps www.aquacal.com
    AutoPilot Salt Chlorine Generators www.autopilot.com

  9. Back To Top    #9

    Re: Jandy aquapure SWCG help

    Quote Originally Posted by mcvicker
    Another Newbie here! I too am pretty much having the same problems (jandy aquapure 1400). It just started end of last week. Service light went up w/ code 172. So I cleaned the cell ( had alot of buildup) put it back on and another service code 181 popped up. So I went to the local Leslies to ask questions & tested the water told me to call jandy and also that I needed conditioner. Then I added the conditioner 8 lbs(21,000 gal pool). Called Jandy and they said it ment the same thing. So I took the flow sensor off cleaned it with scratch pad put it back together and nothing!!!! Today the add salt light went on. Whats next??? Is there another way to fix this or do I have to come out the pocket $200???
    I happened to have a second Aquapure system that I borrowed the tri sensor out of when I was having the same error codes and issues you're having.
    For what it's worth the tri sensor apparently isn't the problem since it didn't fix anything for me. I also had a new cell that I tried out and no joy there either.

    I'm in a situation where I can't afford down time so I ended up cutting the Aquapure system out and replacing it.
    Maybe you're solution won't be as drastic as mine was. I never had any trouble with the Aquapure before this for what it's worth.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •