Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Do I have a leak?

  1. Back To Top    #1

    Do I have a leak?

    Pool was started up yesterday...went out this am to clean skimmers and backwash (filter was showing 40 psi ). When I turned filter to backwash position (sand filter, Pentair TR100), I heard a lot of gurgling and pump basket drained of water (Pentair Whisperflo). I then shut off pool valves and went to fill pump basket with water...it reached a level of about 3/4 way up and then just maintained that level despite me continuing to fill with water. Of course, pool company is closed today. Am I doing something wrong/missing something or does it sound like there's a leak somewhere in the equipment area? Thanks for any and all advice!
    inground gunite, 18x38 freeform, 3'-9' w/ diving; 3M caymen green/blue blend; Pentair 2HP whisperflo; + aux pump for water feature; SWG; Rheem heat pump; Polaris 380; Pentair TR 100 sand filter; silverlake flagstone coping/broom finish concrete deck; NPTG Aztec cobalt tile; 18" bond beam wall with water feature

  2. Back To Top    #2
    cubbybeave08's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Northwest Indiana
    Posts
    881

    Re: Do I have a leak?

    Do you need to add water to the pool? I know that with my AGP if I don't have at least 1/2 to 2/3 of the skimmer face covered with water...I.E. if the water level isn't high enough, my pump will start to prime, but then it sucks all the water out of the skimmer and the pump basket area drains...then it starts to prime all over again. If I let it drop below half way up the skimmer face the same thing happens. A half an inch is enough to allow this to happen...I don't know if this is the cause...but it seems similar to what happens when my water level is too low.
    Beave
    Aqua Leader 24ft Round AG Wil-Bar Influence w/54 inch walls 13,500 gallons
    Swimline J-Blue Opal Liner, 1 4X20 Fafco Solar Bear Solar Heater
    Hayward 2 HP Swim Pro Voyager Pump Micro 150 with 4 way timer
    Swim Pro Voyager Filtration System with Hayward ABS Pearl wide mouth skimmer

  3. Back To Top    #3

    Re: Do I have a leak?

    No, water level is a good 3/4 of the way up the skimmer/tile line.
    inground gunite, 18x38 freeform, 3'-9' w/ diving; 3M caymen green/blue blend; Pentair 2HP whisperflo; + aux pump for water feature; SWG; Rheem heat pump; Polaris 380; Pentair TR 100 sand filter; silverlake flagstone coping/broom finish concrete deck; NPTG Aztec cobalt tile; 18" bond beam wall with water feature

  4. Back To Top    #4
    cubbybeave08's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Northwest Indiana
    Posts
    881

    Re: Do I have a leak?

    Quote Originally Posted by vapool
    No, water level is a good 3/4 of the way up the skimmer/tile line.
    Is your plumbing connections leaking anywhere that you can see?
    Beave
    Aqua Leader 24ft Round AG Wil-Bar Influence w/54 inch walls 13,500 gallons
    Swimline J-Blue Opal Liner, 1 4X20 Fafco Solar Bear Solar Heater
    Hayward 2 HP Swim Pro Voyager Pump Micro 150 with 4 way timer
    Swim Pro Voyager Filtration System with Hayward ABS Pearl wide mouth skimmer

  5. Back To Top    #5

    Re: Do I have a leak?

    Not that I can see...
    inground gunite, 18x38 freeform, 3'-9' w/ diving; 3M caymen green/blue blend; Pentair 2HP whisperflo; + aux pump for water feature; SWG; Rheem heat pump; Polaris 380; Pentair TR 100 sand filter; silverlake flagstone coping/broom finish concrete deck; NPTG Aztec cobalt tile; 18" bond beam wall with water feature

  6. Back To Top    #6
    cubbybeave08's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Northwest Indiana
    Posts
    881

    Re: Do I have a leak?

    Quote Originally Posted by vapool
    Not that I can see...
    Try re lubing the pump basket cover...see if that is where it is...Does it only do it when you switch to back wash...Or is it still not priming fully when you switch back to pump. When I am fully primed I don't have any bubble in my clear cover. It is solid...
    Beave
    Aqua Leader 24ft Round AG Wil-Bar Influence w/54 inch walls 13,500 gallons
    Swimline J-Blue Opal Liner, 1 4X20 Fafco Solar Bear Solar Heater
    Hayward 2 HP Swim Pro Voyager Pump Micro 150 with 4 way timer
    Swim Pro Voyager Filtration System with Hayward ABS Pearl wide mouth skimmer

  7. Back To Top    #7

    Re: Do I have a leak?

    Ok...hubby just came home and restarted everything and now it seems to be working fine. Must just be me Thanks for your assist and will post again if it acts up again...
    inground gunite, 18x38 freeform, 3'-9' w/ diving; 3M caymen green/blue blend; Pentair 2HP whisperflo; + aux pump for water feature; SWG; Rheem heat pump; Polaris 380; Pentair TR 100 sand filter; silverlake flagstone coping/broom finish concrete deck; NPTG Aztec cobalt tile; 18" bond beam wall with water feature

  8. Back To Top    #8

    Re: Do I have a leak?

    Well, I thought everything was working okay when hubby started it back up, but then we noticed a HUGE water loss from the pool (about 2 inches over 24 hours in 60-degree, low-humidity weather). And, of course, the water was still draining from the pump basket every time the pump shut off. Called the pool company out and they found a leak in the pipe joint going into (or coming out of...I'm not sure) the heat pump. I'm surprised we didn't see the leak ourselves, but there were a lot of leaves/mulch on the ground that was absorbing. Fortunately an easy fix.
    inground gunite, 18x38 freeform, 3'-9' w/ diving; 3M caymen green/blue blend; Pentair 2HP whisperflo; + aux pump for water feature; SWG; Rheem heat pump; Polaris 380; Pentair TR 100 sand filter; silverlake flagstone coping/broom finish concrete deck; NPTG Aztec cobalt tile; 18" bond beam wall with water feature

  9. Back To Top    #9
    cubbybeave08's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Northwest Indiana
    Posts
    881

    Re: Do I have a leak?

    Quote Originally Posted by vapool
    Well, I thought everything was working okay when hubby started it back up, but then we noticed a HUGE water loss from the pool (about 2 inches over 24 hours in 60-degree, low-humidity weather). And, of course, the water was still draining from the pump basket every time the pump shut off. Called the pool company out and they found a leak in the pipe joint going into (or coming out of...I'm not sure) the heat pump. I'm surprised we didn't see the leak ourselves, but there were a lot of leaves/mulch on the ground that was absorbing. Fortunately an easy fix.
    Good to see it wasn't anything too serious. Did they check the heat pump to make sure it was working properlyafter the fix?
    Beave
    Aqua Leader 24ft Round AG Wil-Bar Influence w/54 inch walls 13,500 gallons
    Swimline J-Blue Opal Liner, 1 4X20 Fafco Solar Bear Solar Heater
    Hayward 2 HP Swim Pro Voyager Pump Micro 150 with 4 way timer
    Swim Pro Voyager Filtration System with Hayward ABS Pearl wide mouth skimmer

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •