Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 7 of 7

Thread: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Anthem, AZ
    Posts
    188

    Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    I have a used Tiger Shark Plus Model 9955gr which worked great last year, but when I threw it in the pool this week it didn't run. The psu light comes on, but I get no dc voltage on the 4 pin output. I ordered a new psu on amazon, it came today, light turns on, and in the bath tum the robot actually ran. I took it outside, threw it in the pool, and it didn't work. Brought it back into the bathtub, and its no longer working.

    can someone help me out here with next steps? is there a temperature cut off on these or something that shuts down the motor during a fault? i'm gonna leave it in the bath to warm up some and see if thats the issue.


    pool - 62f, bath 90f
    19K IG Pebbletec with attached spa. 60sqft Cartridge filter, Intelliflow VS, 399k BTU Gas Heater, Pentair IC40. Phoenix, AZ, full sun.

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Anthem, AZ
    Posts
    188

    Re: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    Figured it out. The power supply has a reset button but you have to use your pinky or a pen to push it in to reset it. once i did that, my old and new psu worked. i think i have bad bearings because it rolls for 3-6 inches then trips the psu breaker.
    19K IG Pebbletec with attached spa. 60sqft Cartridge filter, Intelliflow VS, 399k BTU Gas Heater, Pentair IC40. Phoenix, AZ, full sun.

  3. Back To Top    #3

    In the Industry

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Massapequa, NY
    Posts
    302

    Re: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    Quote Originally Posted by isriam View Post
    Figured it out. The power supply has a reset button but you have to use your pinky or a pen to push it in to reset it. once i did that, my old and new psu worked. i think i have bad bearings because it rolls for 3-6 inches then trips the psu breaker.
    If the circuit breaker on the power supply is tripping there’s probably a short in the wire somewhere or there’s water breached into the cable/MBU connection. If it was bad rollers it would just stop without tripping the breaker.
    Aqua Products Certified Premier Service Technician, Maytronics Elite Service Technician, Hayward Authorized Robot Technician. I also dabble in pump, filter, and automotive repair.

    Need help choosing a Dolphin? Check out my thread on the features of each model.

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Anthem, AZ
    Posts
    188

    Re: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    so i left it out overnight to dry, and it does the same thing. the cable looks fine. is it possible the motor is seizing causing it to trip the breaker? there are 2 breakers on the psu, not sure which is for what, but its the little one above the 4 prong outlet. i'd think if it were a wire or short it would not work at all and would trip on power on, not actually try to move the motor.

    fyi turning the 2 wheels manually gives a lot of noises and cracking sounds from the bearings.
    19K IG Pebbletec with attached spa. 60sqft Cartridge filter, Intelliflow VS, 399k BTU Gas Heater, Pentair IC40. Phoenix, AZ, full sun.

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Anthem, AZ
    Posts
    188

    Re: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    so yep after taking it apart, the motor will not run, i think water got into it somehow. it runs for a few seconds then cuts off. the power cord looks fine, but when i took it out of the motor it was damp.
    19K IG Pebbletec with attached spa. 60sqft Cartridge filter, Intelliflow VS, 399k BTU Gas Heater, Pentair IC40. Phoenix, AZ, full sun.

  6. Back To Top    #6

    In the Industry

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Massapequa, NY
    Posts
    302

    Re: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    Noise from the bearing/tracks is somewhat normal. Motors getting stopped up will not throw the breaker.

    You may have gotten lucky and water only breached into the cable to motor connection. Replacing the connectors and gasket may be your fix. You won't know if water got into the actual motor until that is fixed, as opening the motor box means it will no longer be waterproof.
    Aqua Products Certified Premier Service Technician, Maytronics Elite Service Technician, Hayward Authorized Robot Technician. I also dabble in pump, filter, and automotive repair.

    Need help choosing a Dolphin? Check out my thread on the features of each model.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Anthem, AZ
    Posts
    188

    Re: Hayward Tiger Shark Plus Not Running

    i bought a s300 yesterday. anyone interested in this tiger shark and caddy in az? after pricing out parts, its probably worth 500 in just parts lol. thanks for your help bombardier.
    19K IG Pebbletec with attached spa. 60sqft Cartridge filter, Intelliflow VS, 399k BTU Gas Heater, Pentair IC40. Phoenix, AZ, full sun.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •