Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

  1. Back To Top    #1

    Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    Hi, this is my first Post!

    I have a Hayward Aqua Rite Swg. My pool turned green. I took the water to be tested and found out there was no chlorine. I explained that when I looked at the display, the display would cycle thru the numbers, but the lights were all out. The pool store told me to clean and reset the cell.

    I cleaned the cell (t-9) and reset the unit (held the diag button for a few seconds). When I turned on the system I saw that the no flow would flash for a few seconds (~15) then the power and generating light would turn on. After 10 seconds all of the lights would turn off. While staring at the unit I noticed that about every 2 minutes the power and generating lights would turn on for a few seconds before turning off again.

    Any ideas as to what could be the problem could be? If I have to replace the board I will but from what I was reading on previous post the members were able to fix the problem by means other than replacing the board.

    I appreciate any and all help!

    Thanks,
    Luis

    I have an IG 15k plaster pool with 150 cartridge 1.5 hp pump and navigator robot.
    ----------------------------

    15k gallon in ground
    Plaster
    150 cartridge
    SWG - aqua rite
    Navigator robot

  2. Back To Top    #2
    Mod Squad Bama Rambler's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    SouthWest Alabama
    Posts
    22,347

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    What's the temp of the water?
    Dave J. TFP Moderator
    24' x 52" Round AGP. 2hp/¼hp SPL Power-Flo 2-speed pump. 200sqft Waterway Cartridge Filter. 45MHP2(3GPD) Stenner Peristaltic Pump
    Pool School ----- Pool Math ----- TF-Test Kit

  3. Back To Top    #3

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    High 80's, I am in south florida
    ----------------------------

    15k gallon in ground
    Plaster
    150 cartridge
    SWG - aqua rite
    Navigator robot

  4. Back To Top    #4

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    Hi Luis,
    With the unit off, unplug the cell and inspect the cell plug. Sometimes a little corrosion or insect debris will disrupt the connection and fool the board into thinking that there is no water flow. If that is not it, I would need to know the age of both the control box and the cell to offer more advice.
    Good luck,
    Don
    Don Uhle, Discount Salt Pool

  5. Back To Top    #5

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    Just checked the plug and connectors, all look ok. The unit was purchased and installed in December 2009.

    I have been reading a previous post (Aquarite Not generating - lights Not on) where others have had similar problems and had success when replacing the current limiter. My CL looks good (AS32 2R025). do you think that may be the problem? If so which one do I order (570-1105-ND)?

    My readings are:
    3000
    75
    10.6
    0.00
    95p
    -0
    AL-0
    r1.5
    t-9

    Thanks,
    Luis
    ----------------------------

    15k gallon in ground
    Plaster
    150 cartridge
    SWG - aqua rite
    Navigator robot

  6. Back To Top    #6

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    Yes, that is the proper part number. They are cheap and easy so you might try that first before condemning the board. (To test the current limiter, you need to unsolder one leg so you might as well just change it.) In my experience though, bad ones are usually brittle and show signs of overheating. If you run your system year around or 24/7 in the season, your cell may also be at or beyond it's useful life.
    Hope this helps,
    Don
    Don Uhle, Discount Salt Pool

  7. Back To Top    #7

    In the Industry

    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    17

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    Hi Luis,

    The problem you describe is one of two possible issues:

    Possibility 1- The fuse on the main circuit board is blown. You will find this fuse on the main board (the largest board) on the right had side, it has a plastic yellow top. You will have to pull it out and visually inspect the fuse to see if it is blown. This usually happens if their is a power surge. Inside your owners manual the manufacture usually tapes an extra fuse to the cover. If you cannot find the extra fuse take the old one to your local electronics supply store, or to your pool store if they are a really good pool store they will have a replacement.

    Possibility 2- The SCR on the main circuit board is blown. The SCR is a round black disc soldered to the circuit board, you will find it at the very top center of the board. If that is blown then you will need to replace the main circuit board. Part number for the main board is GLX-PCB-RITE.

    Best of luck,

    Jim Garrison
    The Guru Of Pools

  8. Back To Top    #8
    UnderWaterVanya's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Mint Hill, NC
    Posts
    2,589

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    Quote Originally Posted by GuruOfPools
    Possibility 2- The SCR on the main circuit board is blown. The SCR is a round black disc soldered to the circuit board, you will find it at the very top center of the board. If that is blown then you will need to replace the main circuit board. Part number for the main board is GLX-PCB-RITE.
    Why can't the SCR be replaced also?
    Inlaws Pool Boy since June 14th 2012, Pool built ~ 2003, In-Ground, 16'x32'
    13500 gal, Vinyl Liner, Fiberglass Slide, TF-100 Test Kit, Hayward 210T
    sand filter, A.O. Smith 1.5HP main pump motor (C48L2N134C1),
    Hayward SuperPump (model ?), Polaris 380 & PB4 Booster Pump

  9. Back To Top    #9

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    What is the difference between the SCR and the current limiter?
    ----------------------------

    15k gallon in ground
    Plaster
    150 cartridge
    SWG - aqua rite
    Navigator robot

  10. Back To Top    #10

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    I replaced the current limiter ( purchased from digikey ). The good news is that the lights are now functioning, the bad news is the pool is still green. I will test the water.
    ----------------------------

    15k gallon in ground
    Plaster
    150 cartridge
    SWG - aqua rite
    Navigator robot

  11. Back To Top    #11

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Huntsville, AL
    Posts
    156

    Re: Problem with lights on Hayward Aqua Rite

    You SWG may not put put enough chlorine to get ahead of the algae. Consider shocking per this Pool School link:
    http://www.troublefreepool.com/pool-...king_your_pool
    27K gal, IG vinyl, 1.5 HP pump, 24" sand filter, Goldline Aqua Plus SWG

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •