Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 4 of 4

Thread: HELP!!! VSP comm error...do i need a new pump or an electrician?

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Dix Hills, NY
    Posts
    13

    HELP!!! VSP comm error...do i need a new pump or an electrician?

    Help!

    Yesterday, as we were having a new fence replaced, I noticed the pool wasn't "on". I asked the fence installer and he said he didn't do anything. they did plug the circular saw into the gfi outlet (and removed the aquabot plug, but I can't imagine this caused the issue). I figured I'd look at it after the fence guys were finished. So last night I went to turn the pool "on" (pump/filter) and it wouldn't turn on. the check system light was on and in the window, it read "VSP Comm Error". I turned off and then on all the ciruit breakers, but to no avail, I cannot get the pump started.

    I have a 60000 gal IG pool with all new equipment (2 years old). I have a Tristar VS pump and a Swimclear C7030 (8 cartridges) filter, a salt generator, and aqua plus controller and solar heat, all installed in 2014.

    So what do I do? Do I need an electrician? call the pool company that did the install? Is the pump gonna be so expensive to investigate and fix that I should just replace it? Anything I can do to help myself? Any ideas are welcome.....
    Tri-level, IG vinyl, 18'x42' with 18'x20' "L", 58,000 gallons. Loop-loc liner, SWG Hayward AquaPlus PL-4 with (2) 40k cells, Inter-Fab Adrenaline left turn slide. Hayward Tristar VS, Hayward C7030 (8 cartridges!). Novice pool owner!

  2. Back To Top    #2

    Re: HELP!!! VSP comm error...do i need a new pump or an electrician?

    Is the tristar controlled from the aquaplus or an on pump controller?

    What is the exact pump model number?

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Dix Hills, NY
    Posts
    13

    Re: HELP!!! VSP comm error...do i need a new pump or an electrician?

    hi
    it is controlled from the aqua plus. the pump model is SP3200VSPND.


    any ideas? thank you!
    Tri-level, IG vinyl, 18'x42' with 18'x20' "L", 58,000 gallons. Loop-loc liner, SWG Hayward AquaPlus PL-4 with (2) 40k cells, Inter-Fab Adrenaline left turn slide. Hayward Tristar VS, Hayward C7030 (8 cartridges!). Novice pool owner!

  4. Back To Top    #4

    Re: HELP!!! VSP comm error...do i need a new pump or an electrician?

    First turn off power. Check that all dip switches are off. Then check that the two data wires going from the pump to the aquaplus are making good contact. A at the pump should have a black wire that goes to 2 in the aquaplus. B at the pump should have a yellow wire that goes to 3 in the aquaplus.

    Once you verify good data wiring, restore power and see if it works.

    If it doesn't work, verify that you're getting 240 volts at the pump.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •