Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 11 of 11

Thread: Pump issues no circulation from filter

  1. Back To Top    #1
    Earl Cox's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Lexington Park MD
    Posts
    314

    Pump issues no circulation from filter

    image.jpg image.jpg
    This is a pool at hotel just took over maintenance looking at the system pump running but no circulation in the skimmer no movement
    6280 Gal Intex 17' x 52" Metal Frame AG
    2500 GPH Filter Pump
    Intex Krystal clear SWG
    Taylor K-2005 With FAS-DPD Drop TEST KIT And Speedstir
    Intex Robot Pool Cleaner

  2. Back To Top    #2


    TFP Guide

    cowboycasey's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Fletcher, OK
    Posts
    3,346

    Re: Pump issues no circulation from filter

    Earl,

    I think the bottom picture is a skimmer? Is there water in it?

    All the valve's look to be open, there is a SWG on there.. I do not see any pressure after the SWG on the pressure gauge.. but there is pressure in the filter (unless that is broken) Is there a valve or blockage between the filter and the heater/SWG ?

    What is the sand filter selector set to? filter?
    Pool: Intex 16x32 15000 gal, 2 speed 340042, Pentair CC320 Filter, CircuPool SJ45 Salt System, Intermatic PE653RC; Hot Tub: 650 Gal SWG Megachlor
    links: pool school * Recommended-Levels * SLAM * CYA chart * Test kits * How To Post Pictures * Poolmath * OCLT ** Support your website if we helped you :) **

  3. Back To Top    #3
    Earl Cox's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Lexington Park MD
    Posts
    314

    Re: Pump issues no circulation from filter

    Yes I meant skimmer lol

    sand filter selector is set to filter. The heater is broken

    this is the gauge between the pump and the main drain and skimmer valve


    image.jpg


    image.jpg
    6280 Gal Intex 17' x 52" Metal Frame AG
    2500 GPH Filter Pump
    Intex Krystal clear SWG
    Taylor K-2005 With FAS-DPD Drop TEST KIT And Speedstir
    Intex Robot Pool Cleaner

  4. Back To Top    #4
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,487

    Re: Pump issues no circulation from filter

    Remove the skimmer basket and see if there is a plug in the pipe.

    Also, on the return side post SWG, there is a flow meter and pressure gauge, what do they read?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  5. Back To Top    #5
    Earl Cox's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Lexington Park MD
    Posts
    314

    Pump issues no circulation from filter

    No plugs in under the skimmer basket.
    Pressure gauge reads 0 and flow meter reads 80


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    6280 Gal Intex 17' x 52" Metal Frame AG
    2500 GPH Filter Pump
    Intex Krystal clear SWG
    Taylor K-2005 With FAS-DPD Drop TEST KIT And Speedstir
    Intex Robot Pool Cleaner

  6. Back To Top    #6
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,487

    Re: Pump issues no circulation from filter

    Quote Originally Posted by Earl Cox View Post
    Pressure gauge reads 0 and flow meter reads 80
    I don't think that is possible so the pressure gauge is probably broken.

    It looks like the suction valves are set properly in the picture so my only suggestion is that there might be something blocking the skimmer line. To test this theory or perhaps clear the blockage, can you turn off the other suction line so the skimmer is the only thing that is active? If the filter pressure goes down a lot or you get a lot of air in the pump basket, the line is probably blocked.

    BTW, where do the two vertical pipes go?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  7. Back To Top    #7
    Earl Cox's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Lexington Park MD
    Posts
    314

    Pump issues no circulation from filter

    Not sure what the 2 vertical pipes leads too but it goes to the overhead. I closed the main drain valve got some circulation in the skimmers pressure gauge jumped up to 7


    6280 Gal Intex 17' x 52" Metal Frame AG
    2500 GPH Filter Pump
    Intex Krystal clear SWG
    Taylor K-2005 With FAS-DPD Drop TEST KIT And Speedstir
    Intex Robot Pool Cleaner

  8. Back To Top    #8
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,487

    Re: Pump issues no circulation from filter

    Which pressure gauge jumped to 7 PSI?

    The gauge on the yellow pipe should be a suction gauge which reads in-hg.

    BTW, do you know the model # for the pump? It looks like a Sta-Rite but I was wondering what the model # might be.

    Also, how far below or above is the equipment from pool water level?
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  9. Back To Top    #9
    Earl Cox's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Lexington Park MD
    Posts
    314

    Pump issues no circulation from filter

    The gauge at the yellow pipes. Yes the gauge reads in in-hg

    Pentane Pump model #168452

    Equipment not too far rom pool



    6280 Gal Intex 17' x 52" Metal Frame AG
    2500 GPH Filter Pump
    Intex Krystal clear SWG
    Taylor K-2005 With FAS-DPD Drop TEST KIT And Speedstir
    Intex Robot Pool Cleaner

  10. Back To Top    #10
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    11,487

    Re: Pump issues no circulation from filter

    Quote Originally Posted by Earl Cox View Post
    Pentane Pump model #168452
    Do you mean Pentair? I think that is the motor number but good enough for an ID.

    Best I can tell, things are working as they should. The pump is an up rated 1 HP so it is not very big and the pressure and suction will not be all that high with that pump. The flow rate and head loss perfectly match a Challenger pump's head curve B which is for the up rated 1 HP. So that looks good too.

    If the skimmer was plugged, the suction would be much higher than 7" hg. It just may be that you can't tell the water is going into the skimmer. You might try throwing something that floats in front of the skimmer and see if it gets drawn in.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump/Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, MaxFlo SP2303VSP, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  11. Back To Top    #11
    Earl Cox's Avatar
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Lexington Park MD
    Posts
    314

    Pump issues no circulation from filter

    It's auto correct bad phone lol

    Yes pentair Triton II TR-140
    There are 2 skimmers to this pool


    6280 Gal Intex 17' x 52" Metal Frame AG
    2500 GPH Filter Pump
    Intex Krystal clear SWG
    Taylor K-2005 With FAS-DPD Drop TEST KIT And Speedstir
    Intex Robot Pool Cleaner

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •