Whisperflo pump rusting on the outside

adl6009

Well-known member
Mar 19, 2015
67
Long Island, NY
This pump was built in 2015, that means it's only been in the weather for maybe 15 months, 3 months per year. It is in really bad shape due to rust . I was looking at parts lists and don't see any listings for the pump cover. I was hoping to just pull the rotted part off and slide on a new cover. Do they make it, can I get it? Would sure hate to spend $500 on a pump just to replace the rusted cover. Any suggestions would be welcome. It is a pentair whisper flo wfe-6/011514 motor#196234 hp-1.5 Thanks.IMG_20200324_141802.jpgIMG_20200324_141855.jpg
 

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
29,863
Northern NJ
Pool Size
35000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
That is the motor. I suspect when you open it up you will find the corrosion is in the motor and not just external. Run it until it dies and then replace the motor or get a VS pump.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
28,291
It look like there is a drip that has been dripping on the motor.

That's probably what happened.

You can replace the motor or the whole pump.

In any case, you need to fix the leak.
 

adl6009

Well-known member
Mar 19, 2015
67
Long Island, NY
I can confirm the drip theory. It is fixed now. That was 2 years back. I hadn't thought about the possibility of rust inside the pump. Thank you. (That just adds to my personal nightmare. ) Run it till it dies, sounds like a plan.
 
Last edited:
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread