Waste line leak...faulty multi-port?

Ripper70

Well-known member
Apr 24, 2015
78
Long Island, NY
Hello All,

I am losing water at a pretty significant rate. The waste line, which dumps out onto the street, is dripping enough so that there's a constant puddle of water in the gutter (pic below). Hard to believe that a drip could amount to that much water loss, but it's the only problem I can see. Praying it's not a buried return line.

Anyway, it's my 6th season with the pool and I can only guess that the equipment is much older (maybe 15 years older or more) so the question is, do you think the multi-port is the source of the problem leak and should I attempt to rebuild the multi-port or should I just bite the bullet and replace the whole contraption?

The port is labeled Hayward Vari-Flo XL Model#SP0714T.

Any and all recommendations are gratefully welcomed.

Ripper70

*image #1 and #2 shows water loss overnight after running pump for 4 hours.
*image #3 shows multi-port valve label

*image #4 shows waste line and water loss at street

IMG_1449.jpegIMG_1450.jpegIMG_1453.jpegIMG_1451.jpg
 

Texas Splash

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jun 22, 2014
33,391
Texas, San Antonio/Marion, South-Central Area
Pool Size
17888
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool RJ-45 Plus
The spider gasket in the valve would be my first suspicion. Do a quick Google search for that valve (parts diagram) because there may also be some other parts worth changing while you have it open and exposed like O-rings, springs, etc. Lastly, compare the total cost of those parts to a new valve. Sometimes it's just cheaper to swap the entire valve.
 
Thread Status
Hello , There was no answer in this thread for more than 60 days.
It can take a long time to get an up-to-date response or contact with relevant users.