Used spa yesterday now pool returns won't work

Wilkod

Member
Mar 8, 2014
18
Cypress
Hello, used spa yesterday (actually just the spillway button). When I turned off the spillway I noticed there was still flow out of the spa and into the pool. I cannot get my pool returns to work. I'm thinking I have a valve that stopped working. Is there a way to troubleshoot that or turn it manually?

I have a Pentair Easy Touch system. Perhaps there is a setting I am overlooking?

Thanks very much,
Doug
 

Wilkod

Member
Mar 8, 2014
18
Cypress
No. I placed a service call. I played with the switch and it doesn't work. Cable looks good. Early tomorrow morning i am going to look for a fuse.

Thanks,
Doug
 

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
11,480
Bedford, TX
Doug,

Sounds to me like the actuator if bad. Most likely a failed micro-switch. Lots of info here on replacing them..

The EasyTouch has three or four small circuit breakers in the upper right of the main panel, one of them protects the valve voltage.

Thanks,

Jim R.
 

Wilkod

Member
Mar 8, 2014
18
Cypress
Thanks Jim. Is that micro switch inside the body of the valve? Thanks for replying!

I think the breaker is good because the other valve works fine.
 

pooldv

Mod Squad
TFP Expert
Platinum Supporter
LifeTime Supporter
Aug 10, 2012
25,181
FL panhandle
Yes, there are two micro switches inside the valve actuator one for each stop.
 

Wilkod

Member
Mar 8, 2014
18
Cypress
Pool repair guy came out and replaced the valve. I have the old one so plan to take it apart to see the switches. Next time i fix myself!

Thanks guys...
 

Other Threads of Interest