testing for leak in pool

tagteamcomputing

Well-known member
Feb 7, 2017
116
Tulsa, OK
#1
I believe I have a slow leak in my pool because I have been losing at least 1/4" of water a day and it has not been very hot. I did a bucket test and plan to do one again soon.

right now I am letting the water level drop below the skimmers and just using the pool main drains ( I have tow ) to filter the water so I can see if it continues to drop at the same rate so I can test if it is the skimmers or not.

Is this a bad idea? Any problems with this?
 

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
10,956
Bedford, TX
#3
tag,

What was the result of your bucket test, and how long did you run it? 1/4" a day is not all that excessive.

But, your plan sounds ok to me... If it stops right below the skimmers or right below the light, you'll know for sure.

Thanks for posting,

Jim R.
 
OP
OP
T

tagteamcomputing

Well-known member
Feb 7, 2017
116
Tulsa, OK
#5
In the bucket test the pool did go farther down from my line than the bucket did. However, I did not check the inches. I plan to do it again tomorrow or the next day and this time I will measure the amount of water in the bucket in inches.
Here is what I have been recording so far.

[TABLE]
[TR]
[TD="align: right"]4/10/17[/TD]
[TD]evening[/TD]
[TD]3 1/4[/TD]
[TD]pump[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/11/17[/TD]
[TD]morning[/TD]
[TD]3"[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/11/17[/TD]
[TD="align: right"]6:00 PM[/TD]
[TD]2 3/4[/TD]
[TD]pump running 8 hours[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/12/17[/TD]
[TD]morning[/TD]
[TD]2 1/4[/TD]
[TD]Pump not running[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/12/17[/TD]
[TD]evening[/TD]
[TD]2"[/TD]
[TD]pump ran all day[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/13/17[/TD]
[TD="align: right"]8:00 AM[/TD]
[TD]1 1/2[/TD]
[TD]just over 1 1/2, Pump not running[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/13/17[/TD]
[TD]evening[/TD]
[TD]1 1/4 +[/TD]
[TD]pump ran during day[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/14/17[/TD]
[TD="align: right"]8:00 AM[/TD]
[TD]1 1/4 -[/TD]
[TD]pump did not run at night[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/14/17[/TD]
[TD="align: right"]10:00 PM[/TD]
[TD]1"[/TD]
[TD]Pump running all day and a bit of swimming[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/15/17[/TD]
[TD="align: right"]11:00 PM[/TD]
[TD]1/4"[/TD]
[TD]Pump ran all day - water below north end skimmer level, a little still goes in south skimmer.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/16/17[/TD]
[TD][/TD]
[TD]1/2"[/TD]
[TD]Rained most of the day.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/17/18[/TD]
[TD][/TD]
[TD]1/2"[/TD]
[TD]Rained and was cloudy[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="align: right"]4/18/17[/TD]
[TD][/TD]
[TD]1/4"[/TD]
[TD]pump running all day [/TD]
[/TR]
[/TABLE]