Sta-Rite IntelliPro VS 3050 motor noise - servicing and replacement questions

Dan-H

LifeTime Supporter
May 28, 2011
188
No. CA
Hello,

My Sta-Rite IntelliPro VS 3050 has medium pitch noise that's gettting a bit louder. It was installed in june 2011.

I've been told the motor has no serviceable bearings so if its the motor then it would need to be replaced.

I'm wondering if the noise could be the seal behind the impeller? or is nine years is the approx life span of these motors and I should just plan on replacing it soon.

edit: found a video, so it looks like the seals are all DIY and don't require a press.

Open to any other comments, advise suggestions.

Thanks in advance,

Dan
 
Last edited:

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
19,119
Bedford, TX
Dan,

Let's see if we can get James to chime in... Calling @JamesW ...

Do you have any water leaking out of the notch between the pump and the motor on the under side of the connection point??

Thanks,

Jim R.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
20,712
Try replacing the seal. Look for evidence of leaks and corrosion. Maybe have the bearings replaced at a motor shop.
 

Dan-H

LifeTime Supporter
May 28, 2011
188
No. CA
I will replace seals and gaskets and see how it does. It got hotter today and late in the afternoon the noise was different. Saturday morning the noise was constant not tied to motor speed, but today that noise seemed to have gone away and a slightly different one was present.

It is not leaking as in dripping any water, however there is some calcium or salt dried between the motor and the pump.

Can the bearings be replaced on this motor? I seem to recall being told it did not have replaceable bearings.