Spotted dark-green algae

southflorida427

Well-known member
Apr 27, 2017
99
Miami FL
Woke up to clean water with many spots on dark green algae.
Spot of algae gets removed with a brush and the spot keeps floating in the water (does not dissolve).
Total chlorine reads zero, free chlorine was also near zero.
I started SLAM, but I'm curious about this type of algae. Usually in the past when I got algae was a green water pool, this time its clear and doesn't read on the test.
Ideas?

PS: would send pics but I brushed it off before thinking about posting.

Update: welp, upon further reading, I think it's black algae...
 
Last edited:

Texas Splash

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jun 22, 2014
33,638
Texas, San Antonio/Marion, South-Central Area
Pool Size
17888
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool RJ-45 Plus
Starting the SLAM Process was the right move. Not so sure about BA, but if it is, be sure to scrub the areas where it may have tried to root into the plaster. Hopefully you got it in time before it could penetrate.
 
  • Like
Reactions: southflorida427

Texas Splash

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jun 22, 2014
33,638
Texas, San Antonio/Marion, South-Central Area
Pool Size
17888
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool RJ-45 Plus
No visible algae today.
That's good. Be vigilant as some algae could be hidden. Since you weren't able to check the FC until about 9:00 AM, the OCLT would not be valid. Maybe next time you can get that morning test done before the sun hits the water. Otherwise you might lose a little FC waiting that late.
 
  • Like
Reactions: southflorida427
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread