spa empties into pool when in spa mode only - stays full when pump off

marinadave

New member
Aug 30, 2021
2
93010
having trouble keeping spa filled . at first spa would fill to the spillover when in "pool mode" but when pump shut down, in ten minutes level would drop back down to the pool level. we thought it was a faulty check valve in th pool to spa bypass loop - and after that was replaced the spa will remain full if the pool mode is on, or the pump is not running. But if i switch to "spa mode" the water level in the spa will slowly drop , even below the level of the pool - once spa mode is off the water level in spa remains there until pool mode put back on and then it slowly refills. there seems to be a slow loss of water level from the pool - about 2-3 inches a week in southern cal - cant figure out if there is a slow leak somewhere ... though pool person does not think thats excessive water loss.
any thoughts are appreciated.
 

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
29,857
Northern NJ
Pool Size
35000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
Welcome to TFP

Show us pics of your equipment pad and the suction and return valves in SPA mode and POOL mode.

In SPA mode do you have any water flow out of your pool returns?

What automation system do you have?
 

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
23,574
Bedford, TX
Dave,

In the Spa mode, all of the water that is sucked out the spa drain is normally returned to the spa jets.. The check valve prevents the spa from draining when the pump is off.. If your spa drains while the pump is on, in the Spa mode, then most likely the Return valve is letting some of the spa water go back to the pool.. The Return valve may not be moving to the right position or just leaking internally.

Thanks,

Jim R.
 
Last edited:

marinadave

New member
Aug 30, 2021
2
93010
no automation. jandy valves.
replacing the check valve seemed to have done what it needed - spa level stays high with pump off
the return valve was already changed out and if nything I notice more water draining from spa now with the valve replaced
when spa mode on, i can feel a slight stream of warm water going into the pool by the main return hole - and a slight flow of cool water coming up form the bottom of the spa -
'first 2 pictures shows the pool and spa suction valves in the POOL mode - there is also a solar heating system that adds a lot of pipes to the system. the pipe on far left is spa suction. the two on the right are the two pool suctions. the short pipe on left with black cap on it is the solar roof suction.
the 3rd picture shows the pool and spa returns in POOL mode - the two branched pipes are the ppol - the tall one on right is spa return.
the bypass between the pool and spa must be located underground somewhere - the check valve is located on a port on the inside wall of the spa
 

Attachments

  • IMG_2866.JPG
    IMG_2866.JPG
    734.5 KB · Views: 10
  • IMG_2865.JPG
    IMG_2865.JPG
    700.5 KB · Views: 10
  • IMG_2864.JPG
    IMG_2864.JPG
    740.1 KB · Views: 10

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
29,857
Northern NJ
Pool Size
35000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
when spa mode on, i can feel a slight stream of warm water going into the pool by the main return hole - and a slight flow of cool water coming up form the bottom of the spa -

When in spa mode all return water should go to the spa. Your return valve is leaking or you do not have it properly positioned to be 100% closed to the pool in spa mode if you feel any return water into your pool.

I don't think you posted pics of the valves in spa mode.
 
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread