Solar question

Jknelson65

Member
Apr 5, 2021
20
FL
1.85 THP VS pump @ at 2000 rpm, 8 panels (12’ up on roof), new VRV. When solar is on, there are constant “champagne” bubbles from returns in pool. Spring check valves on 2” lines to/from panels. No suction side air leaks, but I can’t get the bubbles to stop. If I increase the pump speed the bubble intensity increases also...
 

mknauss

Mod Squad
TFP Expert
Bronze Supporter
May 3, 2014
47,903
Laughlin, NV
Pool Size
6000
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-40
Great.

Bubbles come from the suction side. So check your pump basket lid gasket, clean, use pool lubricant, and reseal. Check pump drain plug seals, any valves on suction side, etc.
 

mknauss

Mod Squad
TFP Expert
Bronze Supporter
May 3, 2014
47,903
Laughlin, NV
Pool Size
6000
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-40
Air comes from the suction side. It cannot enter the pressure side.

When your solar is called for, does the pump ramp up to a higher rpm to clean the system of air and then ramp down to operating rpm?
 

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support

mknauss

Mod Squad
TFP Expert
Bronze Supporter
May 3, 2014
47,903
Laughlin, NV
Pool Size
6000
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-40
I only get the bubbles when solar is running...
You have more suction head when the solar is running. Most likely source is the pump basket lid. Has it been lubricated with proper pool lubricant? Silicone base, non PTFE.
 

Jknelson65

Member
Apr 5, 2021
20
FL
O-ring and pump basket lid are fine. Something odd started showing up...pump basket randomly losing “prime”. Pump running fine and suddenly the water level in basket drops, turn off pump, re-prime basket and it’s fine for a while. Then randomly it wil drop again...
 

PoolGate

Gold Supporter
TFP Guide
Jun 7, 2017
7,243
Damascus, MD
Pool Size
29000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Jandy Aquapure 1400
Have you tried running the hose over everything while it is running to see if the bubbles go away? It must be a leak but could be where the plumbing fittings meet. I had a leak once where a slip fitting was leaking. It also provided tons of bubbles. I slathered PVC cement all over all the suction side fittings I could find and the leak went away.
 

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread