Solar pump not working properly

Sharonjh

Bronze Supporter
Nov 16, 2016
54
Australia
Hi,

I have solar heating which is run on the filtration plumbing. ie have to have filter pump running while solar pump is running. When I turn the solar pump on and I hear it running but it will only start to push water to the solar absorbers if I crack open the discharge union on the pump for a second or two and allow some water to come out. Any ideas what might be happening?
 

setsailsoon

Gold Supporter
LifeTime Supporter
TFP Guide
Oct 25, 2015
3,805
Stuart/FL
Pool Size
12800
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool RJ-30 Plus
Sharon,

Are the absorbers elevated? Do you have a vacuum breaker installed? Was it working previously? A photo or two would be helpful.

Chris
 

Sharonjh

Bronze Supporter
Nov 16, 2016
54
Australia
The absorbers are on the roof. I think this is the vacuum relief valve. When I unscrewed it I heard air being released so it must be faulty. Can’t find a replacement one that looks the same.611FE65D-D18F-41C8-8BDD-FD53C2436439.jpeg
 

Attachments

  • 466A9D6B-86A5-4774-A7F2-8F0ED2AD81C0.jpeg
    466A9D6B-86A5-4774-A7F2-8F0ED2AD81C0.jpeg
    230.6 KB · Views: 3
  • 31DE91A0-1355-4525-B10D-79002264CF6A.jpeg
    31DE91A0-1355-4525-B10D-79002264CF6A.jpeg
    172.5 KB · Views: 2

Sharonjh

Bronze Supporter
Nov 16, 2016
54
Australia
I just bought this off eBay. It has the correct thread size so should work ok.
 

Attachments

  • 2E333D8A-AD1D-4BB4-A112-DA429AB079D6.png
    2E333D8A-AD1D-4BB4-A112-DA429AB079D6.png
    60 KB · Views: 3
Thread Status
Hello , There was no answer in this thread for more than 60 days.
It can take a long time to get an up-to-date response or contact with relevant users.