Sand filter pressure drifts lower instead of higher

SgtWilko

Active member
Jul 14, 2017
32
Blainville, Qc, Canada
Pool Size
60000
Surface
Vinyl
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Hayward Aqua Rite (T-15)
Hello,
My hayward S-244T sand filter pressure now drops instead of rising, as filter gets dirty. This happens on both suction side gauge and filter gauge. Nothing has changed in equipment setup since last year. Backwashing returns pressures to normal.

Clean pressure is around 28psi on the filter and measured flow rate is 35gpm.

I read somewhere that this dropping pressure may be due to channeling in the sand. Never heard of this otherwise.

Filter still works and water is crystal clear. Not too sure if this can eventually cause problems so would really like to diagnose it asap.

Anyone seen this before or have any idea?

Sgt Wilko
 

Texas Splash

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jun 22, 2014
33,058
Texas, San Antonio/Marion, South-Central Area
Pool Size
17888
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool RJ-45 Plus
Interesting. Well, if you didn't have the link already, here it is (below) so you can test that theory. :)

 

SgtWilko

Active member
Jul 14, 2017
32
Blainville, Qc, Canada
Pool Size
60000
Surface
Vinyl
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Hayward Aqua Rite (T-15)
Hey! Texas Splash. Thanks for the reply. Yes, I am aware of this sticky but since it is not a trivial process (my MP valve is hard plumbed into the system), I was hoping someone might have an explanation for my dropping pressure issue. I'm planning to tackle the filter replumbing and sand cleaning at the end of the season.

Sgt Wilko
 

Attachments

  • 20210528_160351.jpg
    20210528_160351.jpg
    351.9 KB · Views: 3
  • Like
Reactions: Texas Splash
Thread Status
Hello , There was no answer in this thread for more than 60 days.
It can take a long time to get an up-to-date response or contact with relevant users.