Return water dirt on high speed

alex6999

Well-known member
Jun 22, 2018
77
Toronto, ON
This happens last year, I changed sand, but it does not help.

Motor on low speed, everything OK
Switching motor to high speed and it back washing filter into pool(valve in filter position)

Back washing, switching to rinse
Low speed - water clean
High speed - water not clean(using white plastic basket to see it)

On low speed filter working and filtering. But... vaccuum almost useless on low speed.

And I have some air in return.
2 years ago it works ok, I also have air in return.

Gasket in multiport valve looks OK, replaced 4 years ago.

What I need to do?
Thanks
 

cowboycasey

Gold Supporter
LifeTime Supporter
TFP Guide
Jul 3, 2013
7,837
Southern OK
Pool Size
15000
Surface
Vinyl
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool SJ-40
Sounds like some of the fingers inside the filter may be broken or the gasket on the multiport has gone bad again...

On low there is no stress on the filter, On high the problem shows up..
 

alex6999

Well-known member
Jun 22, 2018
77
Toronto, ON
Fingers inside filters was ok when I replaced sand.

Also, can it be problem with spring, pressing round thing to gasket inside multiport valve?

I cant find correct seal 4 years ago, I have some clone of hayward filter and clone of hayward valve. Seal was large just little bit, and I was alve to glue it with superglue inside

So, I need to replace multiport valve I think?
 

cowboycasey

Gold Supporter
LifeTime Supporter
TFP Guide
Jul 3, 2013
7,837
Southern OK
Pool Size
15000
Surface
Vinyl
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool SJ-40
give inyo a call and see what they say :)

 

alex6999

Well-known member
Jun 22, 2018
77
Toronto, ON
I am from Canada, shipping from states, costly, can have duty and brokerage.
My filter and valve had no any names or numbers on it only ranger series sticker with checkboxes 19 21 25 27..... no one is checked and real filter size 24
How inyo know what I need?

The only way to remove valve and go to store to find similar
 
  • Like
Reactions: cowboycasey

alex6999

Well-known member
Jun 22, 2018
77
Toronto, ON
Filter stops filtering at all, high or low speed, backwashing just was dirt a little.
Replaced filter, sand was extremely dirt, put old sand to new filter, backwashing and it was dirt, very dirt. I think this was a problem.