Pool temp showing 114 degrees on my screenlogic!

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
So we have had our pool for less then a week. I woke up earlier then usual and checked on the pool with my phone. It said the pool temp was at 114 degrees but it was only set to 80. I just off the heater from my phone. I went to check the water and even used a thermometer and it only read 80. I also checked my pump speed moved it up a little. Started to try to read some product manuals. Checked my pump again and it was completely off and now red lights on the swg. The pool temp is gradually going down on my phone monitor although I don’t think it was ever that hot. The history shows a skyrocket of pool temp at 4am. My husband got the pump to start back up but what is going on?
 

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
20,822
Bedford, TX
iv,

If your pump is off and you have any lights on your IC40, then the SWCG is most likely not wired correctly.. This has nothing to do with your temp issue, but it is a safety issue.

Show me your ScreenLogic schedule, like this..


Was your heater on last night?

I can't think of anything obvious that would cause the problem other than maybe a bad temp probe.

Thanks,

Jim R.
 

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
Our pump shut off again. On its own... I think. We don’t have any screens like yours. I wish we did. The app is so confusing and my husband is a IT guy. Yes our heat is set to stay at 80 all day. It still showed set point at 80 when the temp was showing 114. Now the heater is on but the temp is going down... probably because pump shut off. But yes the lights on the swg are still on. I attached pics. You can see the history of the temp showing like it skyrocketed.
 

Attachments

  • BB1174DD-ED6F-46BD-86C6-F537C2617CFB.png
    BB1174DD-ED6F-46BD-86C6-F537C2617CFB.png
    33 KB · Views: 14
  • 5BEC7DFC-5E19-4BBF-A36A-E6C319C83446.png
    5BEC7DFC-5E19-4BBF-A36A-E6C319C83446.png
    51.4 KB · Views: 14
  • 1C2985F5-F1B5-4DF6-9C5E-CD328F1E6916.png
    1C2985F5-F1B5-4DF6-9C5E-CD328F1E6916.png
    51.4 KB · Views: 13
  • E667C8FF-12E7-40B9-9D77-388F9C0A0810.png
    E667C8FF-12E7-40B9-9D77-388F9C0A0810.png
    27.3 KB · Views: 11
  • AE634C52-8342-4E93-B00B-8BDA651321FB.png
    AE634C52-8342-4E93-B00B-8BDA651321FB.png
    22.8 KB · Views: 16
  • 1805E655-C3D9-4331-A6DD-92F89460A3BD.jpeg
    1805E655-C3D9-4331-A6DD-92F89460A3BD.jpeg
    366.6 KB · Views: 16

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
This is our temp sensor. I texted the pool maintenance guy and he walked us through steps as our filter wouldn’t start. It didn’t work. Then he can do things through his phone to our system and he got it to start. He said it was because our pump was only at 30gpm. He moved it up to 45gpm. That doesn’t explain the high temp and I’m not understanding why that would make it all shut down. He said he will come to check on it on a Monday but I want to sort of know what I’m talking about as I don’t want anything faulty with it being brand new.
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    281.3 KB · Views: 17

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,198
Why is the cell flow light red while the cell is powered?

Do you have pictures of the whole equipment pad?

The system says that there's one alert. What is the alert?
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,198
There’s a hot exhaust vent coming out of the house near the temperature sensor.

Maybe that came on while there was no flow and the exhaust heated up the sensor?

What does that exhaust vent go to?

Is the multiport on Filter or Recirculate?

What are the current pump schedules?
 

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support

revitup

Gold Supporter
Bronze Supporter
Nov 30, 2019
407
Pawleys Island, SC
Pool Size
8500
Surface
Fiberglass
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Hayward Aqua Rite (T-15)
Sure you're not reading air temp, sensor in the sun?
 

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
There’s a hot exhaust vent coming out of the house near the temperature sensor.

Maybe that came on while there was no flow and the exhaust heated up the sensor?

What does that exhaust vent go to?

Is the multiport on Filter or Recirculate?

What are the current pump schedules?
The exhaust is our gas fireplace. It wasn’t on. Our schedule is that it’s just on 24/7. That’s what our pb said so we left it for now. It’s always at the same rpm although I was lowering it a little . The lowest it went was 900 rpm according to the pb who can see our stuff through our phone. But I think that was just when it initially shut down and I was trying to get it to work. We put it down to 1700 rpm because that would get through 2 full cycles of our water. The pb says it should stay at 2200 rpm or 45gpm.
 

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
There’s a hot exhaust vent coming out of the house near the temperature sensor.

Maybe that came on while there was no flow and the exhaust heated up the sensor?

What does that exhaust vent go to?

Is the multiport on Filter or Recirculate?

What are the current pump schedules?
The exhaust is our gas fireplace. It wasn’t on. Our schedule is that it’s just on 24/7. That’s what our pb said so we left it for now. It’s always at the same rpm although I was lowering it a little . The lowest it went was 900 rpm according to the pb who can see our stuff through our phone. But I think that was just when it initially shut down and I was trying to get it to work. We put it down to 1700 rpm because that would get through 2 full cycles of our water. The pb says it should stay at 2200 rpm or 45 gpm.
Sure you're not reading air temp, sensor in the sun?
Yes, it clearly says pool temperature. It is reading correctly now at 80. But not sure why it went crazy high. Well the pool was not 114. It just said that it was
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,198
Maybe the heater is coming on without enough flow.

The heater has a pressure switch that should keep the heater off with low flow but it can be activated if the returns are clogged and pressure builds up with low flow.

Is the multiport on “Recirculate”?

Check the cell for debris and clean it if necessary.

Put the EasyTouch into “Service” mode and then operate the pump from the pump control panel and see what the GPM and System Pressure show at a few different RPMs.

 

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
20,822
Bedford, TX
iv,

You can have pages just like mine.. Just tell your pool builder to load the program on your PC... It is a much better system than the phone app..

You can find the program on line at Pentair.

Thanks,

Jim R.
 
  • Like
Reactions: ivparker

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
Maybe the heater is coming on without enough flow.

The heater has a pressure switch that should keep the heater off with low flow but it can be activated if the returns are clogged and pressure builds up with low flow.

Is the multiport on “Recirculate”?

Check the cell for debris and clean it if necessary.

Put the EasyTouch into “Service” mode and then operate the pump from the pump control panel and see what the GPM and System Pressure show at a few different RPMs.

Multi port is on filter. Psi is 11.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,198
Put the EasyTouch into “Service” mode and then operate the pump from the pump control panel and see what the GPM and System Pressure (from the pump display and the filter pressure) show at a few different RPMs.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,198
Put the EasyTouch into “Service” mode and then operate the pump from the pump control panel and see what the GPM and System Pressure (from the pump display and the filter pressure) show at a few different RPMs.

What are the current pump schedules?
 
Last edited:

ivparker

Bronze Supporter
Aug 28, 2016
96
Byron Center, MI
Put the EasyTouch into “Service” mode and then operate the pump from the pump control panel and see what the GPM and System Pressure (from the pump display and the filter pressure) show at a few different RPMs.

What are the current pump schedules?
The schedule was 8am to 8am. But when it failed the pb walked us through changing it to two different schedules. 8am to 5 pm 5pm to 8am. We are so confused on how you change the rpm for different schedules other then manually on my phone. And the putting it on service and operate from control panel is so over my husband and I head. Ugh! We feel so stupid and he is in IT. The pb suppose to come on Monday and I will see if he does something like this to see what happens and low flow. He claims we had it at 900 but I have been looking all day yesterday and it was at 1700. If it was low it was only after the first time the pump shut off and i kept adjusting rpm to see if it would start. Or something happens at 4 am ish that made the temp sky rocket. I mean can the pool temp even go up 35 degrees in less then a hour? No way! But that is what the graph looks like.
 

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support
Thread Status
Hello , There was no answer in this thread for more than 60 days.
It can take a long time to get an up-to-date response or contact with relevant users.