Pool pop outs

Aug 26, 2010
7
All of the sudden the pool pop out do not pop out at all and do nothing ..None of them are out or rotating and feel no pressure going thru them at all..Filter seems to be functioning but the bottom is getting dirty as no activity thru the pop out jets !!! any suggestions on what this could be???
 

PoolGuyNJ

TFP Expert
May 20, 2007
3,192
South Central NJ
Its a black, round UFO shaped item, with several pipes attached on the bottom and maybe one on top (if it's an A&A), usually near the equipment but may be near the pool deck.

Scott
 
Aug 26, 2010
7
I think I know what it is ...hsa 4 smaller pipes on the bottom?? How do you unstick it? Also the gage on that part shows no pressure at all...I took it off and it has like 5 valves on it it that the right one?

here are some pics http://home.pacbell.net/mars411/002.JPG

http://home.pacbell.net/mars411/003.JPG


Dont know if they show as links so you might need to copy and paste to your address bar ...Hey I really aprecaite your help!!!
 

Melt In The Sun

TFP Expert
LifeTime Supporter
Oct 29, 2009
3,899
Tucson, AZ
Since it has no pressure, I would look further upstream than the valve. You said the filter seems to be functioning, so I presume the pump is running...is there a valve somewhere to direct water to the in-floor system? Is there water currently circulating in the pool at all?
 
Aug 26, 2010
7
yes water comes out of the waterfall or if i shut that off it shoots water out the side of the pool in the deep end near the basket!!!there is water going thru that distribution valve i can feel and hear it so I thought the gauge might just be bad ...the valves in there could they but stuck?
 

Melt In The Sun

TFP Expert
LifeTime Supporter
Oct 29, 2009
3,899
Tucson, AZ
I agree that Scott's suggestion is the most likely; the return water is being directed elsewhere. If you can't get it figured out, post a picture of the whole equipment area and we'll take a look :goodjob:
 
Aug 26, 2010
7
HUmm, I know this is easy for you to understand not so for me but I will explain best I can.. the vavlve I see going in to that part of the unit is the one that controls the waterfall and I turn so the waterfall turns off and i assume that is directing it to the where you are telling me to direct it..When i do that still no opo up activity all i get is water conig out in the deep end thru an outlet on the side of the pool below the basket... should there not be a reading on the gage on top of the gear unit you spoke of? Still looking for another cause or answer thanks again
 

Melt In The Sun

TFP Expert
LifeTime Supporter
Oct 29, 2009
3,899
Tucson, AZ
As you've figured out, you have a bunch of valves that direct water to various places. From what you described, it sure sounds like water is not being directed to the in-floor cleaning system; if it were, I would think you should get a pressure reading at the gear unit. Is the valve in picture 003 the one that controls the flow between the waterfall and deep end outlet?

I see a couple possibilities:
1) no water to the in-floor system - valves are in the wrong places
2) in-floor system is getting pressure (with a broken gauge showing zero), and the gears are stuck in the same place (the deep end return outlet).

Can you post some pictures of the equipment area, deep end outlet, etc?
 
Aug 26, 2010
7
I think I found the problem I took the Gear distribution unit off and heard like ball bearings rolling around in it so the gears must have broke inside!!!! Any suggestions on how that is repaired or where it can be replaced !!!!
 
Thread starter Other Threads of Interest Forum Replies Date
R Introduce Yourself 1
S Just Getting Started 2
B Swimming Pool Start-up and Closing 3

Other Threads of Interest