Pool Plumbing Done - No Leaks - Guage Not Registering

aaronc1976

Member
Jun 10, 2021
18
Simi Valley/CA
Hello all,

The plumbing is complete for the plumbing of my spool. My friend and I did it. We built a testing manifold. We pressurized the system with water and the guage is not registering. We ran water through the system for close to 10 minutes. There is no leaks anywhere. I have attached pics of the testing manifold, have we done anything wrong here. There is clearly no leaks but not sure why guage is not registering. I have a regular 200 PSI water guage connected to a nipple as seen in the pictures. Any help would be greatly appreciated.
 

Attachments

  • PXL_20210920_030139643.MP.jpg
    PXL_20210920_030139643.MP.jpg
    425.6 KB · Views: 22
  • PXL_20210920_030250555.NIGHT.jpg
    PXL_20210920_030250555.NIGHT.jpg
    394.5 KB · Views: 22
  • PXL_20210920_030224975.NIGHT.jpg
    PXL_20210920_030224975.NIGHT.jpg
    395 KB · Views: 22

aaronc1976

Member
Jun 10, 2021
18
Simi Valley/CA
Hello all,

The plumbing is complete for the plumbing of my spool. My friend and I did it. We built a testing manifold. We pressurized the system with water and the guage is not registering. We ran water through the system for close to 10 minutes. There is no leaks anywhere. I have attached pics of the testing manifold, have we done anything wrong here. There is clearly no leaks but not sure why guage is not registering. I have a regular 200 PSI water guage connected to a nipple as seen in the pictures. Any help would be greatly appreciated.
It should be noted, as I forgot to mention that the guage works fine when I connect to a regular hose bib.
 

HermanTX

Gold Supporter
May 20, 2020
2,753
Katy TX
Pool Size
14600
Surface
Plaster
Chlorine
Liquid Chlorine
Have you got a way to bleed the air out of the system? Check the reducing nipple the gauge is connected to that it is not plugged. What pressure are you trying to achieve. Most tests would be around 50psi or less. Also, some test solely with air instead of filling it with water.
 

aaronc1976

Member
Jun 10, 2021
18
Simi Valley/CA
Hi, looks cool man. You said you ran water through. Are the ends of everything capped?
Yes, everything is completely capped. Whole system is bone dry. It's about an 80 foot run from pad around pool perimeter with 2 2 inch returns loops housing 6 jets each. 2 sets of main drains for 2 pumps. 2.5 inch suction lines are about 40 foot runs to the area where pad will be. We ran water through system for about 10 minutes. Is that long enough or should I be patient and continue running water? Just a little nervous about over pressurizing.
 

Poolbreh

In The Industry
Jul 31, 2021
300
San Diego
Psi gauge and spigot look like the same size, can you switch them? I would loosen the female/female connecting to spigot to allow air to escape while still filling pipes. Once full tighten down and open to desired psi.
 

Charles Bezzina

Well-known member
Jul 10, 2021
124
Sydney Australia
Pool Size
38000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Hayward Aqua Rite (T-9)
I'm curious. Are you using an air compressor or garden hose to "pressure test" your plumbing?

Connecting your garden hose to a closed system of pipes will only momentarily push water in regardless of how long you leave the tap on. The flow stops once the system becomes pressurised. The pressure at your tap is at the mercy of your water supplier, so make sure it is not too high or you may do damage to your pipes.

If the water has been, as you say "running" for 10 minutes and the pressure gauge reads "0 psi" you have an open pipe! Go find the puddle.
 

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support

aaronc1976

Member
Jun 10, 2021
18
Simi Valley/CA
I'm curious. Are you using an air compressor or garden hose to "pressure test" your plumbing?

Connecting your garden hose to a closed system of pipes will only momentarily push water in regardless of how long you leave the tap on. The flow stops once the system becomes pressurised. The pressure at your tap is at the mercy of your water supplier, so make sure it is not too high or you may do damage to your pipes.

If the water has been, as you say "running" for 10 minutes and the pressure gauge reads "0 psi" you have an open pipe! Go find the puddle.

I'm curious. Are you using an air compressor or garden hose to "pressure test" your plumbing?

Connecting your garden hose to a closed system of pipes will only momentarily push water in regardless of how long you leave the tap on. The flow stops once the system becomes pressurised. The pressure at your tap is at the mercy of your water supplier, so make sure it is not too high or you may do damage to your pipes.

If the water has been, as you say "running" for 10 minutes and the pressure gauge reads "0 psi" you have an open pipe! Go find the puddle.
Using a garden hose to pressurize the system. We checked every single pipe, joint, connection where there could be a leak and there isn't a single wet spot anywhere in the system. It is completely dry everywhere and heard the water running through all the pipes. Quadruple checked it. Going to try poolbreh's suggestion and swap spigot and guage in the testing manifold to see if that does the trick. I will update this post as soon as we do that.
 

Mike1162

Silver Supporter
Jun 13, 2015
1,104
N Tonawanda, NY
I'm guessing you meant that water ran into the system not through it. I don't see anything wrong with the way you have it connected. The water will compress the air until the air & water are the same pressure. Maybe you just need to give it more than 10 minutes. If that doesn't work I'd try removing the gauge & turn on the spigot until water comes out then reinstall the gauge & try again.
 
  • Like
Reactions: borjis

aaronc1976

Member
Jun 10, 2021
18
Simi Valley/CA
Psi gauge and spigot look like the same size, can you switch them? I would loosen the female/female connecting to spigot to allow air to escape while still filling pipes. Once full tighten down and open to desired psi.
This seems to have done the trick. We flipped the Guage and the hose bib in the manifold and the guage is now registering. Thanks for your help
 
  • Like
Reactions: Poolbreh
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread