Pentair LA MS05 failure

Mar 5, 2019
11
Tallahassee, FL
Hi Guys,
I appreciate all the help you’ve graciously given.
I pulled my Pentair LA MS05 hoping to replace a bad bearing. (It was running very loud)
Upon disassembly, which was a little challenging with no YouTube’s to go on, I found significant the shaft turn to be very tight. Then the shaft entry into the motor housing was quite rusted.
Before I replace it, I have a few questions.
The rubber flat gasket surrounding the shaft doesn’t seem to seat to the housing. The flanges/blades on the insert in the pics are offset such that the gasket is recessed and doesn’t make contact with the housing. Also, there is a square gap in the bottom of the housing where dirt and bugs got in... I’m sure sand didn’t help the seals.
Are these two design elements normal? Seems like a bad design... the shaft seal to the wet side was fine.
Are these badly designed or am I unlucky.
unfortunately, it’s a few months out of warranty.
Thoughts?
 
Mar 5, 2019
11
Tallahassee, FL
Forgot the pics.
 

Attachments

  • E1B9F9A6-C364-4192-9A05-53CCFDE6665B.jpeg
    E1B9F9A6-C364-4192-9A05-53CCFDE6665B.jpeg
    591.5 KB · Views: 3
  • B0F9BB5E-887F-4B85-8620-EDFA9B3EAD3C.jpeg
    B0F9BB5E-887F-4B85-8620-EDFA9B3EAD3C.jpeg
    680.5 KB · Views: 3
  • FE6F2B80-63E5-429D-97E4-F63DEDD318E8.jpeg
    FE6F2B80-63E5-429D-97E4-F63DEDD318E8.jpeg
    407.6 KB · Views: 3
Thread Status
Hello , There was no answer in this thread for more than 60 days.
It can take a long time to get an up-to-date response or contact with relevant users.