Intelliflow pump install problem - help

kirbinster

Well-known member
Apr 30, 2007
292
0
NJ
#1
I just started up my new pump and it is leaking where the threaded pvc pipe goes into the outlet of the pump. The instructions say to NOT use teflon tape but to use pipe joint compound. I did that, and it sat for several days before I started it up - but it leaked quite a bit. Cut the pipe out and tried it with lots of teflon tape, it was better but still leaks. Have never had a problem like this before. Is there some special pipe joint compound I should use, or maybe the threaded pvc connector I have is bad (??) very perplexed.
 

jtm60

Active member
Mar 10, 2008
32
0
friendswood, tx
#2
are you using a threaded adaptor piece that threads into the pump, and then gluing the pipe into the adaptor? just trying to figure out what you have.

if so, is the fitting cracked and you just didnt see it? maybe try again with a different fitting.

my experience with threaded pvc pipe has been better using PTFE/Teflon pipe dope for pvc, it seals great..better than teflon tape i think. loctite, among others make a good product.
 

duraleigh

Admin
Mod Squad
LifeTime Supporter
Platinum Supporter
TFP Expert
In The Industry
Apr 1, 2007
31,264
3
Sebring, Florida
tftestkits.net
#3
Yeah, go back to the pipe dope for anything larger than 1" pvc pipe. Not sure why you had the leak the first time, tho.

I assume you are using a "threaded X slip" adapter and then slip-jointing the pipe. If you can find one, you can use a schedule 80 nipple instead of the adapter. Schedule 80 is of course stronger and seems to have really well-machined threads that may seat a little better in the top of the pump.

I wish I could help other than being pretty definitive about having much better luck with dope than tape on the larger size pipes.

PS - No need to wait to test with pipe dope...just seat the joint firmly (but not like iron pipe) with a pipe wrench and it's ready to test.
 

kirbinster

Well-known member
Apr 30, 2007
292
0
NJ
#4
I used dope, and the only reason I waited was I did not have time to test it when I first did the piping. I think I will buy a different fitting today, maybe this one was machines off tolerance :(