Heater Issue ?

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
I got my pool put back together after snowmageddon. Finally got water balanced. The temp of the water is up to 65 so I thought I would test my Pentair Ultratemp Heater. The fan comes on and it starts up fine but I don't hear the heater kick on. I had turned everything off unplugged and drained everything when it got real cold so I think it is fine... Where should I start? What should I look at?

Thanks
 

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
I went through the manual going to mess with it tomorrow.
It is set to work through pentair ps4 panel
It says heating but that is not the case. Will document more tomorrow.
 

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
Here are screenshots of Panel on heater and Pentair Panel. If you notice anything wrong or weird let me know. Looks like I might need a local tech. Anyone know anyone in Little Rock that isn't busy fixing the frozen pools from winter. lol...

ps4.jpg
pu1.jpg
 

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
24,025
Northern NJ
Pool Size
35000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
I would take the UltraTemp out of Remote mode and off of control by the EasyTouch. And I would put the UT on HEAT rather then AUTO. Then see if it will heat using the UT control panel. If it still does not heat then you need a service call. If it heats then there is a problem with the EasyTouch control of it.

See page 18 in https://www.pentair.com/content/dam...ump-installation-and-users-guide-en-fr-sp.pdf

See what the UT shows on its control panel when you set it to heat.
 
  • Like
Reactions: iain42

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
If you have the heat pump set as solar, it will only work when the air or solar temperature is high enough.

Is it set as Solar?

If yes, what is the solar temperature?

Is the air above the fan cold when the fan is on?

You can look at the contactor if you feel comfortable to see if it looks burned.

You can watch the contactor on call for heat to see if it pulls in.

Does the fan just run continuously?
 
  • Like
Reactions: iain42

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
I would take the UltraTemp out of Remote mode and off of control by the EasyTouch. And I would put the UT on HEAT rather then AUTO. Then see if it will heat using the UT control panel. If it still does not heat then you need a service call. If it heats then there is a problem with the EasyTouch control of it.

See page 18 in https://www.pentair.com/content/dam...ump-installation-and-users-guide-en-fr-sp.pdf

See what the UT shows on its control panel when you set it to heat.
Ultra temp out of remote mode.
Ultra temp set to Heat.
I left it running will check after work but I don't think it is kicking on.

If you have the heat pump set as solar, it will only work when the air or solar temperature is high enough.

Is it set as Solar?

If yes, what is the solar temperature?

Is the air above the fan cold when the fan is on?

You can look at the contactor if you feel comfortable to see if it looks burned.

You can watch the contactor on call for heat to see if it pulls in.

Does the fan just run continuously?
When I hit solar it says being used heat pump or something like that.

How do I check solar temp? Everywhere I can set temp I put to 80.

The air seems cool not heated or cooled.

I'll look for the contactor...

Yes the fan just seems to run. I left it running at lunch will check it when I get home.



The system worked perfectly when in early November. I'm wondering if I goofed when winterizing....


Thanks
 

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
Reading manual again it says if suction temp is displayed then it is in defrost mode. Could this be the issue... Going to get into the service menu and muck about...
 

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
Bad PAYDIRT.
That don't look good. I believe I can replace the part without issue but worried about the cause not the cure.


IMG_2133 2.jpeg
IMG_2131 3.jpeg
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
Ok. We have seen that happen a few times. It might be a locked up compressor or maybe a bad capacitor.

Probably need to have it professionally serviced. File a warranty claim if it's under warranty.
 
  • Like
Reactions: iain42

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
unit-jpg.132164


 

panic_button

Bronze Supporter
Jun 23, 2019
210
Panhandle Florida
Pool Size
23000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-40
That is mine in one of the pictures that happened to my UltraTemp last year. Burned up the wires on the backside of the contactor. Pentair balked for about 2 seconds until I mentioned it was a fire hazard and could have burned up my house wiring. 10 minutes later I had the manager from the warranty dept calling saying they were sending me a replacement unit.
 
  • Like
Reactions: iain42

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
Thank you for all the information. I have contacted a local pool company to service the unit. I bought the unit in 2018 I wonder how long the warranty is.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
UltraTemp Heat Pumps = 2 Years Parts & Labor.

Compressor = 10 Years Parts & Labor.

Titanium Heat Exchanger = Lifetime
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
Pentair offers a three (3) year extended warranty on the following products when they are installed by a qualified installer and registered within sixty (60) days from the date of installation:

Energy-saving IntelliFlo and IntelliPro Variable Speed Pumps.

SunTouch Solar and SolarTouch Control Systems.

Bundles of three (3) or more products from three (3) different product groups including inground pumps, filters, heaters, heat pumps, control systems, automatic cleaners, lighting, and salt chlorine generators.

Is the unit registered?

Was it bought as part of a bundle?
 

iain42

Well-known member
Oct 16, 2016
338
Little Rock AR
I bought it separately and had our PB install it. I don't think we registered it so SOL on that front. I'm an idiot and never register anything.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
It's probably a compressor problem.

The compressor is covered for 10 years.

Push for warranty coverage.
 

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
24,025
Northern NJ
Pool Size
35000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
I bought it separately and had our PB install it. I don't think we registered it so SOL on that front. I'm an idiot and never register anything.

Do you have receipts of when you bought the HP and from your PB for installation? If so, try and register it now on the Pentair Warranty website and submit the receipts. If it accepts it then call in the warranty claim.
 
  • Like
Reactions: iain42 and JamesW

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
23,482
If the builder is an authorized dealer, then I would consider it defacto registered since they have the original records.

File a warranty claim with the builder and with Pentair.
 
  • Like
Reactions: iain42

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support