Hayward VS950 not found in OmniLogic

DBswim

Member
May 4, 2022
9
California
Pool Size
18000
Surface
Plaster
Chlorine
Liquid Chlorine
Hello, we have a new 950VS with the Omnilogic automation system. All was working fine until we had a power outage. When the power came on the VS950 was no longer being recognized by the Omnilogic. The Hayward Unique Address (HUA) of the pump is not transmitting to the control unit.
I can control the pump manually from the controls on the pump. Although the time is incorrect and I cannot get into the Configuration Menu on the pumps small screen, it says it's locked.

Pic 1= Omnilogic config when attempting to add pump

Pic 2= where the pump comm connection is on the Omnilogic panel

Pic 3= the pump, the black, yellow, and bare are the comm connection wires going to the Omnilogic panel.

ANY help with this would be appreciated. Hayward had not been any help.
 

Attachments

  • 20220504_151902.jpg
    20220504_151902.jpg
    547.1 KB · Views: 18
  • 20220504_151914.jpg
    20220504_151914.jpg
    509.9 KB · Views: 22
  • 20220504_151936.jpg
    20220504_151936.jpg
    607.5 KB · Views: 21

Freddypop

Active member
Sep 16, 2020
31
Canada
Pool Size
19200
Surface
Vinyl
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Hayward Aqua Rite Pro (T-15)
Have you powered down the OL since the outage? If not, I would power down, leave it off 5 minutes, then restart. May unlock your system
 
  • Like
Reactions: DBswim

DBswim

Member
May 4, 2022
9
California
Pool Size
18000
Surface
Plaster
Chlorine
Liquid Chlorine

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
36,819
Northern NJ
Pool Size
35000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
See point 6 in https://www.totallyhayward.com/tech... Updates for Pool professionals July 2020.pdf

From Hayward OmniLogic - Further Reading

Omni/VS Pump HUA Not Visible to the Omni Control[edit]​

Hayward has seen some instances where the HUA from a Gen 3 VS pump was not visible to the Omni control.

These instances have occurred after:
  • A power brownout
  • The pump was installed with incorrect dipswitch position and the dipswitch was moved while power to the pump was still on.
Once Power was restored, or the pump powered down and back up the HUA would not populate into the control.

Solution that Hayward found is that power needs to be turned off to the pump for a MINIMUM of 5 minutes and as much as 15 minutes to allow the drive to reset. Once power is restored the HUA was visible to the Omni and the pump worked normally.
 
  • Like
Reactions: DBswim

proavia

LifeTime Supporter
TFP Guide
Feb 6, 2015
3,434
Chandler AZ
Pool Size
12300
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
CircuPool RJ-45 Plus
Thnx for the manual link. I can control the pump from the pump's panel but I need to be able to control the pump from the Omnilogic if not the Omnilogic is almost useless.

At least you can set speeds and run the pump until you figure out the Omnilogic issue.

Please fill out your signature with specifics about your pool, pool equipmemt (including model numbers) and your test kit. What you show now is way too generic to know what you are working with.
 
  • Like
Reactions: DBswim
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread