First time I cleaned my filter by myself, it looked like this...Is this normal?

dclynds

Well-known member
Apr 29, 2016
84
Houston, TX
Pool Size
17500
Surface
Plaster
Chlorine
Liquid Chlorine
This is what my filter looked like when I cleaned it myself for my first time on 2/27/16. Is this how a dirty filter is supposed to look?
 

Attachments

  • 14629208445331.jpg
    14629208445331.jpg
    36 KB · Views: 92

Jimrahbe

Mod Squad
TFP Expert
LifeTime Supporter
Jul 7, 2014
23,554
Bedford, TX
Looks pretty normal to me.. How many times do you backwash before you tear it down for a good cleaning.

What is your normal clean pressure and at what pressure are you backwashing or cleaning?

Jim R.

Edit.. have you put it back together yet? First time took me an hour and I thought I was going to have to call someone. Getting all the grids to line up in the right place and at the same time can be fun...
 

dclynds

Well-known member
Apr 29, 2016
84
Houston, TX
Pool Size
17500
Surface
Plaster
Chlorine
Liquid Chlorine
Looks pretty normal to me.. How many times do you backwash before you tear it down for a good cleaning.

What is your normal clean pressure and at what pressure are you backwashing or cleaning?

Jim R.

Edit.. have you put it back together yet? First time took me an hour and I thought I was going to have to call someone. Getting all the grids to line up in the right place and at the same time can be fun...
I never did my own backwashes before this filter clean. I entrusted all maintenance to a pool guy for 2.5 years (as long as I've been living in this house with my first pool) and just last month cut ties with him. Before I did this filter clean, it was operating at 30-35 psi (well past the "clean filter" indicator mark [emoji53]). After the cleaning, I added 10 quarts of D.E. thru the skimmer. I believe that is the correct volume of D.E. to fully charge my filter, but correct me if I'm wrong.

The pressure was 10 psi after the cleaning. I've backwashed 3 times since that 2/27 tear-down, each time when the pressure nudged past 20 psi. Post-backwashes, pressure drops back to ~12 psi. Also, every backwash I do is for 1.5 minutes, then I add another 5 qts D.E. thru the skimmer. Please let me know if that's not correct.

When I put the filter back together, everything fit into place without any hassle (guess I got lucky [emoji3]). The most annoying/concerning part was the extremely loud squeaking sound that came from every quarter turn of my crescent wrench in tightening the barrel nut back onto the T-bolt. Is that sound normal?

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 

JoyfulNoise

TFP Expert
Platinum Supporter
May 23, 2015
18,826
Tucson, AZ
Pool Size
16000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-60
White lithium grease (WD-40 brand is ok) on the bolt threads helps reduce the sliding friction on the nut and t-bolt. I only hear the squeak when I get to the tightest point on the turn.

I would suggest far less with every backwash. I have a Pentair QuadDE-100 filter. I use 10lbs on a fresh recharge and never more than 4 pounds on a backwash. That is more than enough DE. You backwash far less than 50% of the DE (especially with only a 90sec backwash), using more than 50% of the fresh charge value will lead to excess DE sitting wasted in the bottom of the filter.
 

dclynds

Well-known member
Apr 29, 2016
84
Houston, TX
Pool Size
17500
Surface
Plaster
Chlorine
Liquid Chlorine
White lithium grease (WD-40 brand is ok) on the bolt threads helps reduce the sliding friction on the nut and t-bolt. I only hear the squeak when I get to the tightest point on the turn.

I would suggest far less with every backwash. I have a Pentair QuadDE-100 filter. I use 10lbs on a fresh recharge and never more than 4 pounds on a backwash. That is more than enough DE. You backwash far less than 50% of the DE (especially with only a 90sec backwash), using more than 50% of the fresh charge value will lead to excess DE sitting wasted in the bottom of the filter.
Thanks for the tip! I'll definitely cut it back.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread