controlling hayward aquarite with intellitouch

etuser

Well-known member
Mar 28, 2020
130
Houston
I tried connecting my EasyTouch to my circa 2006 Aqua Rite and the “Remotely Controlled” light never lit or blinked. I enabled “Clorinator Present” in SL Config. Any thoughts as to what I may have done wrong?
 

rando

Member
Feb 12, 2019
7
SoCal
After you enabled chlorinator, are you able to see the salt reading from your SL chlorinator tab? If you don't see that and you're not seeing the remote control light flash at least briefly, I'd double check your wiring. The Aquarite and Pentair wiring order/colors are not the same.

I'm still working to wrap my head around the code but think I've zero'd in on the portions that will need some tweaks. It needs a third mode I'd call 'hybrid' chlorinator controller. In this mode, the intellitouch/easytouch still acts as the master contoller and nodejs_Poolcontroller interacts with it, EXCEPT that it also sends the needed commands directly to the swg on the needed 4s intervals.
 
  • Like
Reactions: miatawnt2b

rando

Member
Feb 12, 2019
7
SoCal
As fate would have it, my Aquarite v1.49 board released the magic black smoke last week. I now have a v1.59 board. Unfortunately, it has the same issue with easytouch and requires the same work around. As I was frantically searching for a replacement board, I found a local deal on a nearly new Intellichem which I plan to use only for pH. It turns out, easytouch also doesn't play nice in this configuration as it assume if you have an intellichem that the intellichem is controlling the SWG.

Long story short, the hack I previously needed, to make the Aquarite play nice with Easytouch and get a unified automation system, is now pushed back on the back burner as it seems I'm forced to have at least one of the systems (pH or chlorine) running in stand-alone mode.

Has anyone looked into custom firmware for the easytouch?
 

duckvader

Member
Apr 23, 2015
19
Mt. Washington, KY
Pool Size
22000
Surface
Vinyl
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Hayward Aqua Rite (T-15)
As fate would have it, my Aquarite v1.49 board released the magic black smoke last week. I now have a v1.59 board. Unfortunately, it has the same issue with easytouch and requires the same work around. As I was frantically searching for a replacement board, I found a local deal on a nearly new Intellichem which I plan to use only for pH. It turns out, easytouch also doesn't play nice in this configuration as it assume if you have an intellichem that the intellichem is controlling the SWG.

Long story short, the hack I previously needed, to make the Aquarite play nice with Easytouch and get a unified automation system, is now pushed back on the back burner as it seems I'm forced to have at least one of the systems (pH or chlorine) running in stand-alone mode.

Has anyone looked into custom firmware for the easytouch?
Rando,
When connecting your RS485 to your Aquarite what cable did you connect to A+ and B-?
 

tagyoureit

Active member
Jun 26, 2016
25
San Jose, CA
Pool Size
44000
Surface
Plaster
Chlorine
Salt Water Generator
SWG Type
Pentair Intellichlor IC-40
I have been troubleshooting the exact same thing. I'm betting Pentair changed the RS485 protocol in a firmware change. I've noticed that the pentair is sending data to the Chlorinator at about 15 second intervals. However, the Hayward needs the update to be sent in 5 second intervals or less. I thought maybe I could use nodejs_poolController on git and use a RasPi to talk to both the Pentair and Hayward, but it doesn't seem to work in both Intellitouch and Virtual mode at the same time.
This now works in nodejs-poolController. One of our users opened an issue, tried out a new fix, and confirmed it works.
 

Enjoying this content?

Support TFP with a donation.

Give Support
Thread Status
Hello , This is an inactive thread. Any new postings here are unlikely to be seen or responded to by other members. You will get much more visibility by Starting A New Thread