Aquarite Salt Level continually drops

trudera

Member
Jun 4, 2009
16
I have recalibrated my cell at least 4 times. I set it and the next day it continually drops so low that it shuts off and the lights are blinking. I used test strips and they state 3000 ppm and I had the water tested and it showed 3100 ppm. Any ideas as to what is going on.
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
16,129
Does the SWG remain powered while the pump is off?

Does the no flow light come on when there is no flow?
 

trudera

Member
Jun 4, 2009
16
The cell is 10 years old. I have a timer on pump and and a separate timer on aqua rite. The aqua rite turns on an hour after pump and shuts down an hour before pump turns off.

With the unit on auto. Here is what I get when I push diagnostics

2300
78
30.3
0.00
99P
-0
AL-1
r-1.40
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
16,129
Move the switch to off for a minute and then back to auto and recheck the readings.
 

trudera

Member
Jun 4, 2009
16
Rechecked numbers are

2300
78
30.6
3.06
99p
-1600
al-1
r-1.40
Now getting solid check salt and solid inspect cell
 

JamesW

TFP Expert
Mar 2, 2011
16,129
It's probably just a bad cell. Time to get a new one. What is the cell model number?
 

ajw22

Gold Supporter
TFP Guide
Jul 21, 2013
9,005
Northern NJ
Your cell was manufactured in January 2009 and had a 3 year warranty. Time for a new cell. It gave you good service.
 
  • Like
Reactions: JamesW

mguzzy

Well-known member
Jul 8, 2015
669
OV, CA
yup.. that was the funkyness that was happening to my cell before I realized the cell was going bad I kept adding salt.. then realized I had too much. I also had inconsistent FC readings but didn't put the two together until later. I got 9.5 yrs out of mine. avg lifespan is about 5. anything after that is gravy. I switched to good Ole chlorine and waited out the end of season sales for a good price on another TCell15. Good Luck.
 
Last edited: