Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Pump not priming

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Garden State
    Posts
    80

    Pump not priming

    When shut-off my pump looses prime. A few minutes after starting up it typically works again. This evening my pump is not priming.

    Help...

    The pump has a little water in it, but is not pulling from the pool, etc. What is bothering me is that nothing changed, I simply unplugged it as I was moving the cord, and when I plugged it back in it wouldn't prime.

    I am guessing I must have a source of that air is getting in, but how does one find that source?
    Pool Details:
    - inground vinyl liner, approx 35,000 gal; Hayward DE-6000; Pentair VS3050
    - 600sq ft Heliocol; Blue Diamond; 8 Gal Liquidator
    - TF-100

  2. Back To Top    #2

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Garden State
    Posts
    80

    Re: Pump not priming

    Magically the pump has decided to prime itself again, no idea why it didn't work earlier, I guess it was scared once I posted here.

    Since I have already started this post I might as well take it a little further...how do I keep from losing prime when the pump is turned off? The natual gravity flow for the water is back down to the pool since the equipment is higher than the pool. I assume that I must have an air leak somewhere which is allow air in letting the water flow back. With that assumption, how do I go about finding it and fixing it?

    Once again, thanks in advance for all the help!
    Pool Details:
    - inground vinyl liner, approx 35,000 gal; Hayward DE-6000; Pentair VS3050
    - 600sq ft Heliocol; Blue Diamond; 8 Gal Liquidator
    - TF-100

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,887

    Re: Pump not priming

    Loss of prime usually means a leak somewhere.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Coastalish 'down easter'
    Posts
    4,160

    Re: Pump not priming

    I'm trying to encourage everyone to re-read Pool School on a regular basis!

    In Pool School there is an article on leaks here that can be a start to finding any leak - if you have air in the pump strainer after a few minutes of running the pump, you've got an air leak!.

    The solution for the priming problem is to install a check valve in front of the pump. (It's been a long and fairly lousy day for me... if you need more info on what I've said here, just post back and I'll probably be able to get to it tomorrow

    I'm glad the problem solved itself tonight - as said, if you want a little more info tomorrow, just ask and I'll get back to you

    Which exit are you near? :P I'm from Tenafly
    Luv& Luk
    -Ted

    Having done construction and service for 4 pool companies in 4 states starting in 1988, what I know about pools could fill a couple of books - what I don't know could fill a couple of libraries :-D

    POOL SCHOOL, TF Testkits, Jason's Pool Calculator, CYA vs. cl chart, (Just a few DARNED handy links!)

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Garden State
    Posts
    80

    Re: Pump not priming

    Waste, thanks for the help. I reviewed the article on finding leaks before posting, however didn't find what I was looking for.

    Once up and running I have no air in the pump basket at all - it fills so tightly it looks as if it is empty as there are no bubbles at all. The check valve at the pump sounds great, are these something I can just pick up at the local home depot / lowes and install in my pvc pipe feeding the pump? I was thinking of re-plumbing part of that setup anyway to give myself some differet shut-off valves to make winterizing easier.

    To answer your other qustion, I am in Central Western NJ (Branchburg) not too farm from PA (New Hope) if that rings a bell.
    Pool Details:
    - inground vinyl liner, approx 35,000 gal; Hayward DE-6000; Pentair VS3050
    - 600sq ft Heliocol; Blue Diamond; 8 Gal Liquidator
    - TF-100

  6. Back To Top    #6

    Re: Pump not priming

    My local Home Depot carries them but it might be hit or miss for the size you need. Any local pool store will have check valves.

  7. Back To Top    #7
    Mod Squad JohnT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    SW Indiana
    Posts
    8,617

    Re: Pump not priming

    Sometimes air leaks seal themselves due to the suction created by the pump when it primes. This is especially true for pump basket lids and O-rings. Before doing much else, try lubing your pump basket lid O-ring or even replacing it to see if the problem goes away.
    TFP Moderator
    20K Gallon 20X36 Vinyl Inground
    Hayward S244T Sand Filter with 1HP Whisperflo Pump. Liquidator C-201 and Solar Heat

  8. Back To Top    #8

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Coastalish 'down easter'
    Posts
    4,160

    Re: Pump not priming

    They make unionized check valves, which you would want for winterizing ease. If you can't find one, you can install a regular check valve with a regular union between it and the pool (for the suction side). You may be able to blow the lines from poolside without the union, but I always like to keep the option of doing it from the filter pad 8)

    If you want some info on making the system more 'closer friendly', post a couple of pics of your set up and I'll tell you how I'd do it
    Luv& Luk
    -Ted

    Having done construction and service for 4 pool companies in 4 states starting in 1988, what I know about pools could fill a couple of books - what I don't know could fill a couple of libraries :-D

    POOL SCHOOL, TF Testkits, Jason's Pool Calculator, CYA vs. cl chart, (Just a few DARNED handy links!)

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Garden State
    Posts
    80

    Re: Pump not priming

    Thanks again for the help, I will post a few pics shortly...family just got back from weekend away and need to find where the digital camera is.
    Pool Details:
    - inground vinyl liner, approx 35,000 gal; Hayward DE-6000; Pentair VS3050
    - 600sq ft Heliocol; Blue Diamond; 8 Gal Liquidator
    - TF-100

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •