Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 9 of 9

Thread: Filter/Pump Problem

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    13

    Filter/Pump Problem

    I opened my pool last weekend and ran into a problem yesterday. I had been vacuuming up the crud on the bottom of the pool and lost pressure. I have a Hayward DE filter and I cleaned the filter and tried starting again, still no pressure. The pump turns on and sucks out the water from the filter basket, but nothing comes in from the pool skimmer.

    I put hose in the filter basket and the water ran back to the skimmer without backing-up, so I don't think the line between the skimmer and pump is clogged. I even replaced the gasket on the filter basket, but still no water flows from the pool into the filter basket. There are no leaks and I can't hear a "sucking" sound, so it doesn't appear to be a broken seal.

    This is my second seasons with a pool, so I'm still relatively new at this. Any thoughts/suggestions before I call someone?

  2. Back To Top    #2
    frustratedpoolmom's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    SWSuburban Chicago, IL
    Posts
    11,963

    Re: Filter/Pump Problem

    It definetly sounds like it is sucking air from somewhere. How high up is the water level in the skimmer?
    Helpful links: Pool School; CYA/Chlorine Chart
    24' round AG pool, 52" high, Raypak heater; Waterway 2 spd Pump;
    150 Sq ft. Clearwater Cartridge Filter; Former and DISSATISFIED "Pool Frog" owner
    http://www.PerfectlyClearPoolService.com

  3. Back To Top    #3
    JasonLion's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Silver Spring, MD
    Posts
    37,887

    Re: Filter/Pump Problem

    Welcome to TFP!

    If you have valves that control where the water comes from, multiple skimmers or a skimmer and a main drain, try closing all of the lines but one and see if you can prime the pump then.

    Another thing is to simply try again a couple of times. Every now and then the a pump will fail to prime even when nothing is wrong. Remember to fill up the pump strainer basket with water before each attempt, and give the pump some time to cool down between attempts.
    19K gal, vinyl, 1/2 HP WhisperFlo pump, 200 sqft cartridge filter, AutoPilot Digital SWG, Dolphin Dynamic cleaning robot
    Creator of PoolMath and Pool Calculator. Other handy links: Support this site, TF Test Kits, Pool School

  4. Back To Top    #4

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    13

    Re: Filter/Pump Problem

    frustratedpoolmom - Water in the skimmer basket is high and I probably need to let some water out. I was planning on backwashing a few times until the water is clear, so I wasn't worried about the water level.

    Jason - I'll try again tonight. I made about 10 attempts yesterday. Most of the time, the water it sucks from the strainer basket simply flows back into the strainer basket, but I'll make sure to keep it full. Thanks.

  5. Back To Top    #5
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    9,918

    Re: Filter/Pump Problem

    Given, that you recently opened and were vacuuming a lot of crud, an impeller clog is also a possibility. Sometimes you can check through the pump basket but sometimes it requires taking the pump apart.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump and Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, 1/2 HP 2sp pump, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  6. Back To Top    #6

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    13

    Re: Filter/Pump Problem

    Thanks mas985, I'll look into that as well. Looks like I have my work cut out for me tonight, but then again, I love a project.

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    13

    Re: Filter/Pump Problem

    mas985 nailed it. I took the pump apart and there was an obstruction. A pellet from an air soft gun got caught in the motor and it wasn't turning. Thanks to all for the feedback.

  8. Back To Top    #8
    mas985's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Pleasanton, CA
    Posts
    9,918

    Re: Filter/Pump Problem

    Glad you found the problem.
    Mark
    Hydraulics 101; Pump Ed 101; Pump and Pool Spreadsheets; Pump Run Time Study; DIY Acid Dosing; DIY Cover Roller
    18'x36' 20k plaster, 1/2 HP 2sp pump, Aqualogic PS8 SWCG, 420 sq-ft Cartridge, Solar, 6 jet spa, 1 HP jet pump, 400k BTU NG Heater

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    13

    Re: Filter/Pump Problem

    Now all I have to do is find the kid with the air soft gun...............

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •