Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 13 of 13

Thread: Polaris 280 floats when not running

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Polaris 280 floats when not running

    I've had a 280 for many years, just bought a brand new one, it operates fine when it's pump is running but when sweep pump stops & main pump is still running the sweeper floats to the top & the tail faces straight up & shoots water, sometimes out of the pool. My last 2 280's seemed to stay on the bottom when not sweeping?

  2. Back To Top    #2


    TFP Guide
    ajw22's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Northern NJ
    Posts
    2,344

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Post a pic of your 280 that floats. I think you are misding some parts like the tail weight rings.
    -Allen
    IG 20x50 35,000 gal Cayman Lagoon Hydrazoo plaster w/ spa & waterfall, Pentair Intellichlor SWG, Pentair Mastertemp 400BTU Nat Gas Heater, Pentair FNS Plus 60 DE Filter, Polaris 380 cleaner, Meyco solid winter cover, TF100 Test Kit, Built in 2000 & replastered in 2017

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Quote Originally Posted by ajw22 View Post
    Post a pic of your 280 that floats. I think you are misding some parts like the tail weight rings.
    Picture attached
    Attached Images Attached Images

  4. Back To Top    #4


    TFP Guide
    ajw22's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Northern NJ
    Posts
    2,344

    Re: Polaris 280 floats when not running

    It looks like your backup valve was pulling your cleaner up, which it is supposed to do, when you took the pic.

    See Polaris 280 too buoyant?

    https://www.hunker.com/13418129/why-...tom-of-my-pool
    -Allen
    IG 20x50 35,000 gal Cayman Lagoon Hydrazoo plaster w/ spa & waterfall, Pentair Intellichlor SWG, Pentair Mastertemp 400BTU Nat Gas Heater, Pentair FNS Plus 60 DE Filter, Polaris 380 cleaner, Meyco solid winter cover, TF100 Test Kit, Built in 2000 & replastered in 2017

  5. Back To Top    #5

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Quote Originally Posted by ajw22 View Post
    It looks like your backup valve was pulling your cleaner up, which it is supposed to do, when you took the pic.

    See Polaris 280 too buoyant?

    https://www.hunker.com/13418129/why-...tom-of-my-pool
    True the backup was on at time of picture but it is staying at the top all the time when sweep pump is not running?

  6. Back To Top    #6


    TFP Guide
    ajw22's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Northern NJ
    Posts
    2,344

    Re: Polaris 280 floats when not running

    What is this leak in your hose circled in red?

    20181111_143216.jpg

    Did you read the links I gave you in post #4?
    -Allen
    IG 20x50 35,000 gal Cayman Lagoon Hydrazoo plaster w/ spa & waterfall, Pentair Intellichlor SWG, Pentair Mastertemp 400BTU Nat Gas Heater, Pentair FNS Plus 60 DE Filter, Polaris 380 cleaner, Meyco solid winter cover, TF100 Test Kit, Built in 2000 & replastered in 2017

  7. Back To Top    #7

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Quote Originally Posted by ajw22 View Post
    What is this leak in your hose circled in red?

    20181111_143216.jpg

    Did you read the links I gave you in post #4?
    No leak there, that is the wall hook- up for the sweeper & to the left of that is a main pump return. I have reread the post in the links you sent & will try adjusting the thrust jet. It vacuums fine & floats when sweep pump is off

  8. Back To Top    #8
    sktn77a's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chapel Hill, NC
    Posts
    736

    Re: Polaris 280 floats when not running

    If the 280 is anything like the 380, there is a heavy weight inside the unit just behind the water management assembly. It could have been omitted during assembly. You may also have air getting into the pressure side (eg from a suction side leak) that is collecting in the 280 body that may cause it to float when no downward cleaner jets are on.
    Keith
    15,000 gallon in-ground gunite/plaster pool, 1.5" PVC plumbing
    1.0HP Sta-Rite DuraGlass P2R pump, Hayward S244T sand filter
    Teledyne-Laars Lite-2 250k heater, Hayward CL200 chlorinator
    Polaris 380/Hayward 6060 booster pump

  9. Back To Top    #9

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Quote Originally Posted by sktn77a View Post
    If the 280 is anything like the 380, there is a heavy weight inside the unit just behind the water management assembly. It could have been omitted during assembly. You may also have air getting into the pressure side (eg from a suction side leak) that is collecting in the 280 body that may cause it to float when no downward cleaner jets are on.
    So how would air get in if its submerged, how would u check this?

  10. Back To Top    #10

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Re: Polaris 280 floats when not running

    I've adjusted the thrust jet, checked for bebris, no help, i'm lost!20181116_171806.jpg

  11. Back To Top    #11
    Rocket J Squirrel's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Location
    Alamo, CA
    Posts
    217

    Re: Polaris 280 floats when not running

    It's brand new, it doesn't work, return it for a warranty replacement.
    1988 gunite pool refinished 2018 w/Wet Edge "Luna Quartz Martinique" plaster
    44' x 21' ~40kgal w/diving board & 8' x 6' integrated spa
    Intelliflo VS pump, CCP520 filter, MasterTemp 300 heater, Boost Rite into Polaris 3900 sweep
    EasyTouch 8 wired & wireless controllers, solar, motorized safety cover, FAS/DPD kit

  12. Back To Top    #12

    Join Date
    Jul 2017
    Location
    North Richland Hills
    Posts
    7

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Quote Originally Posted by Rocket J Squirrel View Post
    It's brand new, it doesn't work, return it for a warranty replacement.
    It works fine when the sweep pump is running, it only floats when sweep pump is off and main pump is running

  13. Back To Top    #13


    TFP Guide
    ajw22's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Northern NJ
    Posts
    2,344

    Re: Polaris 280 floats when not running

    Quote Originally Posted by Jetfxr2000 View Post
    It works fine when the sweep pump is running, it only floats when sweep pump is off and main pump is running
    Main pump has an air leak that is putting air into the cleaner hose and body and makes it into a ballon. You likely would not notice main pump air leak as otherwise air just comes out of returns and you may not see many bubbles.

    Sweep pump purges air, replaces air with water, and it functions normally.
    -Allen
    IG 20x50 35,000 gal Cayman Lagoon Hydrazoo plaster w/ spa & waterfall, Pentair Intellichlor SWG, Pentair Mastertemp 400BTU Nat Gas Heater, Pentair FNS Plus 60 DE Filter, Polaris 380 cleaner, Meyco solid winter cover, TF100 Test Kit, Built in 2000 & replastered in 2017

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •