Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Max-E-Therm doesnt fire, no service lights. Panel reads 15.

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Feb 2018
    Location
    San Rafael CA
    Posts
    1

    Max-E-Therm doesnt fire, no service lights. Panel reads 15.

    Natural gas Sta-Rite Max-e-Therm 200 heater for an in-ground 18k plaster pool with a 2 year old variable speed Polaris pump.
    As of a week ago, the heater doesnt fire, and the membrane control panel doesnt show a service heater or service system light. The LED alphanumeric display reads 15 which I cant find any reference to in the manual. I removed the membrane control panel and I dont see any error lights lit on the underside. The pump clearly has power.

    Previous owner installed, so not sure how old. Has worked fine for the past few years. I have checked flow, filter pressure, all seems fine.
    In-ground 18k gal, plaster.

  2. Back To Top    #2

    In the Industry

    ps0303's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    FL
    Posts
    3,946

    Re: Max-E-Therm doesnt fire, no service lights. Panel reads 15.

    So when you power it up, does it show you several numbers? i.e. 128 R 13 or similar.

    How cold do you think the water is?
    Paul
    Gastek Pool & Gas Services If you would like to provide a review of the help I provided, please use the following link to leave a review. Gastek Google review,
    Check out some videos on my YouTube channel - Gastekservices on YouTube

  3. Back To Top    #3

    Re: Max-E-Therm doesnt fire, no service lights. Panel reads 15.

    Press the off button, press and hold the up or down arrow for 5 seconds to see if the 15 changes to 59.

    Then press pool on, press the up arrow to check the set point and set higher than actual.

    Is the heater connected to automation?
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

  4. Back To Top    #4

    In the Industry

    ps0303's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    FL
    Posts
    3,946

    Re: Max-E-Therm doesnt fire, no service lights. Panel reads 15.

    Quote Originally Posted by JamesW View Post
    Press the off button, press and hold the up or down arrow for 5 seconds to see if the 15 changes to 59.
    Yeah that was what I was getting at with the question about how cold the water is.

    It could be a thermistor as I had one last week that was reading 1. That was Fahrenheit. Changed out the sensor and then it read 65.
    Paul
    Gastek Pool & Gas Services If you would like to provide a review of the help I provided, please use the following link to leave a review. Gastek Google review,
    Check out some videos on my YouTube channel - Gastekservices on YouTube

  5. Back To Top    #5

    Re: Max-E-Therm doesnt fire, no service lights. Panel reads 15.

    It might be a bad thermistor. However, I would think that it would still fire as long as the set point was higher than the "actual" unless there's a low temperature cut off that won't allow the heater to operate below a certain temperature.

    It would make sense for the heater to not operate if it reads 15 degrees Fahrenheit because there's no reasonable way the water could be that cold without being frozen.

    Maybe below a certain temperature, it just decides that the thermistor has failed and it won't work.

    If that were the case, I would expect that the "Service" light or code would come on.

    Do you know if there is a low temperature cut off?
    Support the site

    Trouble Free Pool is a free resource. The people who answer questions are volunteers. If you find the site to be a good resource, please consider making a donation to help support the site. Thanks.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •