Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 2 of 2

Thread: DE Filter question

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    West Michigan
    Posts
    108

    DE Filter question

    We have a DE filter, model 1651-000, hooked up to a haward powerflow xl pump.

    Untill recently the PSI guage was reading 13.

    First, what should this filter run at for a normal level?

    Second, today it started running at 17. And when I turn the pump off the pressure gauge does not drop to zero unless I tap it.

    IS this an indication that the gauge itself is bad?

    I tried back flushing out the system, but apparently it doesn't do any good as far as the PSI rating goes.

    Any help apprecated. Thanks.
    5 years 18' Intex Frame pool, July 2009 upgrade, 28ft rnd used Doughboy, 1hs Hayward Power Flow pump, Doughboy DE filter.TF test kit

  2. Back To Top    #2

    In the Industry
    X-PertPool's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Exeter, PA
    Posts
    1,385

    Re: DE Filter question

    The pressure gauge is bad, you can choose to replace it or leave how it is. Pressure gauges break a lot, I usually don't rely on them and judge if the system is in need of cleaning if the return has reduced flow or throwing bubbles or if there is more air in the pump than usual
    -Kevin
    X-Pert Pool Service
    x-pertpool.com
    X-Pert Pool on Facebook and @XPertPoolServic on Twitter
    22,000 gal / 16' x 32' / Vinyl / Hayward s244t /Pentair SuperFlo 1 hp

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •