Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 5 of 5

Thread: Filter issue?

  1. Back To Top    #1
    WestSidePool's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    424

    Filter issue?

    Last night my water was cloudy and i checked my filter.
    The filter pressure was up about 8-10 over the start line.

    I back washed, and rinsed and put in new DE powder.

    I then shocked the pool, and put in some liquid algae prevention.

    This morning i went out and checked the clarity of the pool (it cleared up) but my filter pressure was way up again...
    What would be causing that, or how do i go about fixing it?
    Eric

    IG 17x33 Grecian - Vinyl Liner (21k gallons), Hayward Pro-Grid DE 4820 filter, Hayward Super Pump, CompuPool SWG CPSC36, TF-100 Test Kit

  2. Back To Top    #2
    spishex's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Hillsborough, NC
    Posts
    1,375

    Re: Filter issue?

    Your filter is removing whatever particles are/were clouding the water. Backwash and add DE again (about 80% of a full load). If you continue to experience increasing pressure even with clear water then you'll want to disassemble the filter and clean it manually.

  3. Back To Top    #3

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Coastalish 'down easter'
    Posts
    4,160

    Re: Filter issue?

    Welcome to TFP!!

    Spishex always gives solid advice - you ought listen to him This thread has my advice on caring for a DE filter 8)
    Luv& Luk
    -Ted

    Having done construction and service for 4 pool companies in 4 states starting in 1988, what I know about pools could fill a couple of books - what I don't know could fill a couple of libraries :-D

    POOL SCHOOL, TF Testkits, Jason's Pool Calculator, CYA vs. cl chart, (Just a few DARNED handy links!)

  4. Back To Top    #4

    In the Industry
    duraleigh's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sebring, Florida
    Posts
    28,399

    Re: Filter issue?

    The title of your post is probably a little off the subject. Chlorine is most likley your issue....not the filter.

    If you post a set of test results, I think we'll probably see your FC has returned to a level too low to protect your pool.

    Your psi rose after the dosage (as sphisex said) because you killed some of the algae in your pool and it moved into the filter causing the pressure to rise. I doubt you killed it all, however, and think you will need to shock more thoroughly but only test results will tell us for sure.
    Dave S. - Forum owner
    42k vinyl and concrete pool, 1.5hp pump, 140gpm filter
    TFTestkits , PoolMath , Pool School

  5. Back To Top    #5
    WestSidePool's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    424

    Re: Filter issue?

    Thanks for the replys.
    I need to get myself a test kit that tells me all the exciting stuff.

    The one they gave me only test PH and CH.
    Eric

    IG 17x33 Grecian - Vinyl Liner (21k gallons), Hayward Pro-Grid DE 4820 filter, Hayward Super Pump, CompuPool SWG CPSC36, TF-100 Test Kit

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •