Become a TFP Supporter Pool Math Forum Rules Pool School
Results 1 to 3 of 3

Thread: Hayward Pool Pump/Filter doesn't want to prime, help needed ASAP

  1. Back To Top    #1

    Join Date
    May 2017
    Location
    Nazareth, PA
    Posts
    1

    Hayward Pool Pump/Filter doesn't want to prime, help needed ASAP

    I'm a new home owner and the house I just purchased has a pool. The pump and the filter was working fine last week but now it doesn't want to prime. It had a water leak at the discharge side which I fixed. However when I turn the pump off and open the air valve on the filter, the pump basket fills up with water. When I turn the pump back on, the basket runs dry. Any input on this will be appreciated, thanks.

  2. Back To Top    #2
    tucsontico's Avatar
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    227

    Re: Hayward Pool Pump/Filter doesn't want to prime, help needed ASAP

    Welcome to TFP. First things first, how about a description of your pool and its filtration equipment, i.e., make, model and size. Also pictures of your pool equipment will greatly help us determine what may be the problem.
    19,500 gal, 16' x 38' PebbleTec IG Pool, Built 4/2013; Pentair IntelliFlo VS 3050 3 HP Pump, Pentair Intellichlor IC40 SWG, Pentair IntellipH, Pentair 520 sq ft/150 GPM Cartridge Filter, A&A In-Floor Cleaner, Dolphin Nautilus Plus Robot (aka "Robbie"), Pentair EasyTouch Power Panel w/ Quick Touch 4 Remote Control, Autelis WiFi controller, Clear 12 mil Solar Cover on Presto SS Reel, Taylor K-2006 Test Kit.

  3. Back To Top    #3
    Mod Squad Jimrahbe's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Bedford, TX
    Posts
    9,246

    Re: Hayward Pool Pump/Filter doesn't want to prime, help needed ASAP

    Lou,

    Welcome to TFP... A Great resource for all new to you pool owners...

    Why are you opening the filter air valve when you turn the pump off?? There is no reason to do that and it actually breaks the vacuum in the system allowing everything to drain back into pool.

    Not all, but "most" priming issues are because of a poor seal between the pump basket lid and the pump housing. I suggest you open the basket and inspect the seal, lube it with pool lube , and reinstall it.

    Thanks for posting,

    Jim R.
    Finished in 2015 - 17K Gal, IG, 20' x 25' Almost Rectangular Pool, Pebble finish, three rockport water falls. Pentair Equipment: EasyTouch 4, IC40 SWG, 3 HP VS Pump, CCP520 Cartridge Filter.
    TF100 with SpeedStir and SampleSizer, ColorQ Pro 7, Dolphin Premier Robot Cleaner, added Screen Logic 2, added small 3 person Caldera Spa.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •